Diş ağrısı olduğunda vakit kaybetmeden diş doktoruna gidilmelidir. Bunun sebebi diş ağrısının kendi kendine geçme özelliği olmadığından, giderek şiddetlenen ağrının mutlaka tedavi edilmesi gereğindendir. Evde sadece ağrıyı hafifletecek bazı tedbirler alabilirsiniz. Ancak diş ağrısı olduğunda yapılacak en büyük hatalardan birisi, ağrıyan dişin üzerine aspirin gibi ilaçların konmasıdır. Bu diş yapısının altındaki yumuşak dokuya zarar veren bir uygulamadır. Ayrıca ağrıyı dindirmediği gibi, dokulardaki hasardan ağrıda artış meydana gelmektedir. Diş ağrısı olanların öncelikle dişlerin arasında birikmiş olan gıda artıklarını temizlemesi gerekir. Bunun için dişlerin fırçalanması ve diş ipi yardımıyla temizliğin yapılmasıdır. Ağrıyan dişin çevresinde şişlik oluşmuşsa, buraya soğuk uygulama yapılabilir. Ancak bunu direkt olarak dişe uygulamayın. Temiz bir bezin arasında koyduğunuz buzu şişkinliğin üzerine uygulamalısınız.
Diş ağrısı için ilaç tedavisi
Uygulanacak tedavide ağrının kontrol altına alınması ve enfeksiyonların giderilmesi amaçlanır. Bunun için kullanılan ilaçlar antibiyotik ve ağrı kesici özellikleri vardır. Enfeksiyonun tedavisi için kullanılan antibiyotikli ilaçların tedavisi yapılan enfeksiyon geçse de, 48-72 saat kadar kullanımına devam etmek gerekir.
Diş ağrısında ne zaman antibiyotik kullanılmalıdır?
- Periapikal alanda yani diş kökünde olan enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilmelidir.
- Pofilaksi oluşumunda yani meydana gelen hastalıkların gelişimini ve oluşumunu önleyebilmek için antibiyotikli ilaç kullanılmalıdır.
Diş ağrısını geçirmek için hangi antibiyotik kullanılmalıdır?
Ağrı için tercih edilecek antibiyotik seçiminde enfeksiyonun durumu, enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların özellikleriyle hastanın genel durumu değerlendirilir. Antibiyotikli ilaçların farklı etkileri olduğundan, mikroorganizmaların tespit edilmesi önemlidir. Antibiyotikli ilacın spektrumu mikroorganizmanın spektrumunda olursa, bunun tercih edilmesi gerekir. Tedaviye başlamadan önce örnek alınmalı, kültür yapılarak mikroorganizma tespit edilmelidir. Diş ağrısının bir an önce tedavi edilmesi gerekli olduğundan, endodontik enfeksiyonlarda görülen mikroorganizmalara uygun antibiyotik ilaç tercih edilmelidir.
Hamilelik ve emzirme döneminde olan diş ağrısı için hangi antibiyotikler kullanılabilir?
- Klindamisin
- Beta laktamaz inhibitörleri
- Penisilin
- Amoksisilin
Diş ağrısını geçirmek için kullanılan ağrı kesicilerin kullanımı nasıl olur?
Diş ağrısının kontrol altına alınması için, diş ağrısının sebebi belirlenmelidir. Ağrı kesici analjezik ilaçlar ağrının oluştuğu alanda ya da beyin ve omurilikte etkili olarak fayda sağlar. Narkotik olan ilaçlar merkezi sinir sisteminde, narkotik olmayanlar ise çevresel sinir uçlarında etken olur. Bu ilaçlar bilinci etkilemeden ağrıları dindirerek etkili olurlar. Ancak yüksek dozda kullanıldığında uykuya meyil vererek, merkezi sinir sisteminde depresyon etkisi yapabilirler. Hamilelik dönemindeki diş ağrılarını dindirmek için parasetamol içeriği olan analjezik ağrı kesiciler tercih edilmelidir.
Diş ağrısını geçiren bitkisel önerilir nedir?
- Diş ağrısı için en basit bitkisel çözüm nanedir. Bunu sağlamak için birkaç yaprak naneyi ezerek ağrıyan dişin üzerine koymak gerekir. Dişteki ağrının kısa sürede azaldığını görebilirsiniz.
- Diş ağrısı için en etkili çözümlerden biride karanfildir. Karanfil zaten diş ağrısı için kullanılan ilaçların içeriğinde de bulunmaktadır. Karanfili ağrıyan dişin üzerine koymanız sayesinde kısa sürede etkisini gösterecektir. Karanfil yağıda pamuğun üzerine konularak dişe uygulanabilir. Ancak tahriş özelliği olduğundan, yumuşak dokulara sızmasına engel olunmalıdır.
- Başka bir yöntemde ağrıyan dişin üzerine bir miktar tuz koymanızdır. Bu şekilde de diş ağrısının hafiflediğini fark edebilirsiniz.