Diş ağrısı dişlerde çürüme, diş minesindeki aşınma, diş eti iltihaplanması gibi etkenlerden dolayı kaynaklanır. İnsanlar yaşamları boyunca en az bir defa diş ağrısına maruz kalırlar. Başlangıç aşamasında ağrıların hafif olması yüzünden kişiler genellikle ağrılar dayanılmaz hale geldiğinde diş doktoruna gider.
Diş ağrısı sebepleri nelerdir?
- Diş minesinde olan aşınma
- Diş eti hastalıkları
- Diş çürüğü ve diş apseleri
- Diş etinde gömülü kalan dişler, özellikle yirmilik dişlerde bu sorun yaşanmaktadır.
- Sinüzit gibi ağız dışında gelişen hastalıkları
Diş ağrısı nedenleri arasında en fazla etkili olan sebep diş çürükleridir. Toplumda % 97 oranında diş çürükleri görülmektedir. Bunun sebepleri arasında kötü ve yetersiz ağız hijyeni önemli bir yer tutmaktadır. Ağızda yerleşen bakteriler karbonhidratlı ve şekerli gıda artıkları yüzünden asitli bir ortam oluşturmaktadır. Bu asitli ortam dişlerde koruyucu tabakanın zayıflamasına ve dişlerde çürüklere sebep olmaktadır. Diş ağrısı genellikle zonklama şeklinde ve oldukça rahatsızlık veren özelliktedir. Ağrının giderek şiddetlenmesi, apse oluşumunda dışarıdan fark edilecek kadar şişlikler oluşmaktadır. Dişte sıcak ve soğuk hassasiyeti, ağrı artmakta, bazen küçük kırılmalar oluşmaktadır.
Diş ağrısı teşhisi nasıl yapılır?
Diş ağrısında en kısa sürede diş doktoruna gidilmelidir. Diş ağrısı tedavi edilebilir özelliktedir. Ağrı olduğunda genellikle hangi dişin ağrıdığını fark edebilirsiniz. Fakat dişlerde bulunan sinirler bazı durumlarda beyne hatalı mesaj gönderebilir. Bu durumda başka dişte sorun olabilir. Diş doktoru yapacağı muayenede hangi dişte sorun olduğunu belirler. Ağızda olan şişlik, kızarıklık ve diş hasarlarını tespit eder.
Diş ağrısının tedavisi nasıl yapılır?
Ağızda enfeksiyon oluşmaması için diş ağrısının en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyonun sinüslere ya da çene kemiğine sıçraması halinde kan zehirlenmesine maruz kalınabilir. Diş ağrısına neden olan dişlerdeki çürükse, bu alan temizlenir ve dolgu yapılır. Ağrının sebebi kırılan ya da gevşeyen dolguysa, dolgu çıkarılarak yenisi yapılır. Diş ağrısı sırasında enfeksiyon tespit edilirse, antibiyotik tedavisi yapılır.
Diş ağrısı belirtileri nedir?
Diş ağrısı aniden başlayan ve giderek şiddetlenen özelliklere sahiptir. Başta, çene ve kulaklara vuran zonklayıcı ağrılar oluşur. Özellikle sıcak ya da soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet meydana gelir. Diş ağrının olduğu yerde basınç sırasında ağrı şiddetlenir. Çenede baskı hissi oluşur. Geceleri artan özellikte ağrı çekersiniz. Diş ve diş eti çevresinde kanama meydana gelebilir. Diş kenarında ve diş etinde gözle görülür şişkinlik dikkat çeker. Yemek yeme sırasında diş ağrısında artış meydana gelir.