Hamilelik hesaplaması tahmini doğum tarihinin belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Bu gebelik takibinde, bebeğin genel sağlık durumunun değerlendirilmesinde önemli bir konudur. Çünkü gebeliğin belirli dönemlerinde anne adayına çeşitli tarama testleri yapılmaktadır. Bunların gebeliğin uygun haftasında yapılması gerekir. Çünkü bebekte olabilecek gelişim geriliği, kalıtsal hastalıklar gibi sorunların tespit edilmesi gerekir. Gebelik sürecinde bebeğin nasıl bir gelişim gösterdiği sağlıklı bir doğum için önemlidir.
Gebeliğin planlaması toplumda genellikle bilinçli olarak yapılmamaktadır. Çiftlerde genellikle sürpriz gebelikler meydana gelir. Gebeliğini bilerek planlayan çiftlerin de bazı özel sebepleri olması nedeniyle bunu yaptığı bilinmektedir. Buna sebep olan enönemli etken bebeğin doğum tarihinin kendi istedikleri döneme gelmesidir. Sürpriz olan gebeliklerde bebeğin tahmini doğum tarihinin hesaplandığı bazı kriterler vardır. Ancak bu tarihler tamamen tahmini olarak yapılır. Hamilelik sürecinde, çok sayıda etken doğum tarihinde etkili olabilir.Hamilelikte doğum tarihinin yaklaşık olarak bilinmesi sayısız fayda sağlar.
Hamilelik döneminin ve doğum tarihinin hesaplanması
Hamilelik süresi rahim içinde veya döllenme kanallarında yumurtanın döllenmesiyle birlikte 40 haftalık bir dönemi kapsar. Bu dönemin son âdet döneminin başlangıcından itibaren 40 hafta olarak değerlendirilmesi. Yani doğum tarihinin hesaplanması yaklaşık olarak hamileliğin 40 haftalık olmasına göre hesaplanmaktadır. Ancak doğumlar genellikle 40 haftadan daha önce gerçekleşir. Doğumlar yaklaşık olarak 37 ve 40 haftalar arasında gerçekleşir. Eğer hamilelikte erken doğum riski olursa, doğum hesaplanacak tarihten daha önce gerçekleşir. Bazı gebeliklerde ise 41 ve 42 haftalarda doğum olabilir. Hamilelik erkek sperminin kadının yumurtalıklarından atılan yumurta hücresinin döllediği zaman başlamaktadır. Fakat hamilelik hesaplamsaında
ilişkinin gerçekleştiği gün değerlendirmeye alınmaz. Bu hesaplamada bir standart sağlamak için, kadının son adet döneminin ilk günü hamileliğin başlangıcı olarak sayılır. Hamilelik hesaplanmasında ay kullanılmaz. Hamilelik süresi normalde, insanlar için 280 gün olarak kabul edilmektedir. Bu süre hamilelikte 40 hafta devam eden bir dönem olarak kabul edilir. Bu yüzden doğum tarihi hesaplamasında, son adet kanamasının ilk günü dikkate alınır. Bu tarih tamamen tahmini olarak yapıldığı için, anne adaylarına ve doktora doğumun yaklaşık olarak ne zaman olacağı hakkında yardımcı olur.
Hamilelik hesabına göre belirlenen tarihte doğum gerçekleşmezse
Tahmini olarak yapılan hesaplamada doğum tarihi anne adayının son adet gününe göre 40 hafta olarak dikkate alınmaktadır. Normal olarak son adet tarihine göre hesaplanan doğum tarihinde, nadir olarak farklılıklar olabilir. İhtiyaç duyulduğunda, doğum doktorunun yapmış olduğu ultrason ölçümleriyle hesaplanan, düzeltilmiş doğum tarihi belirlenir. Genellikle gebeliğin ilk aylarında anne adaylarında ultrason ölçüm kağıtları kullanılmaktadır. Bu ultrasonda verilen kağıtlar ya da resimler korumalıdır. Eğer anne adayı hem son adet tarihini, hem de ultrason sonucunda belirlenen 40 haftalık gebeliği doldurur ve doğum olmazsa, bu verilere dayanarak bazı testler yapılır. Bunlardan alınan sonuçlara göre sorun tespit edilirse, doğumun olması için en çok 41 ve 42 haftalara kadar beklenip müdahale edilmektedir.
Hamilelik hesabı nasıl yapılır?
Hamilelerde tahmini olarak gebelik tarihinin ve doğumun ne zaman olacağını hesaplayabilmek için, Nagele yöntemi kullanılır. Bu yöntemde son adet döneminin başladığı tarihe 7 gün eklenir ve bu tarihten itibaren 3 ay süreyle geri gidilerek, hamileliğin haftası ve tahmini doğum tarihi hesaplanır. Bu hesaplamayla doğum tarihi, doğumun gerçekleşeceği en son tarih olarak dikkate alınır. Doğumların genellikle bu hesaplanan tarihlerden daha önce, yani 37 ve 40 haftalarda gerçekleşir. Hamileliğin kaçıncı haftada olduğu kadının son adet tarihine göre belirlendiğinden, kadınlar bu tarihler konusunda hassas olmalıdır. Hem doğumun sağlıklı olarak gerçekleşmesi, hem de bebekte gelişimin takip edilmesi açısından bu önemli bir konudur.