Zoretanin, akne tedavisinde kullanılan ve sadece reçete ile satılan bir ilaçtır. Diğer tüm ilaçlarda da olabileceği gibi Zoretanin içeriğinde bulunan birçok madde, duyarlı olan kişilerde farklı tepkilere yol açıp, yan etkiler gösterebilir.
Gördüğünüz yan etkileri mutlaka dokturunuza iletin.
Bilinen bazı yan etkileri;
- Boğazda ya da yüzde şiddetli yanmalar, dudak bölümünde ve ağızda oluşan şişlikler ile yutkunma problemleri.
- El ve ayak bölümlerinin ani reaksiyon göstermesi ile el ayak bölgelerinde kızarıklı ve şişlik belirtileri.
- Ani depresyon belirtileri görülmesi ile birlikte endişeli ruh halleri, ağlama, mutsuzluk halleri, sosyal aktivitelere karşı isteksizlik, aşırı uyku, az uyku, ani kilo değişimleri, konsantrasyon bozuklukları en çok görülen yan etkilerdendir.
- Sert ve saldırgan hareketler.
- Hızlı saç kaybı ve kellik.
- İntihar düşüncelerinin yoğunlaşması ile birlikte kendine zarar verme halleri.
- Olağandışı farklı davranışlar.
- Dış sesler duyma ve gerçek olmayan şeyleri görmek.
- Aşırı yorgunluk halleri ve fiziki olarak çöküş.
- İdrar yapmada zorluk, şişen göz kapakları (şişen göz kapakları ve idrar yapmada zorluğun görülmesi ilacın yan etkisine bağlı olarak böbrek rahatsızlıklarına işaret olabilir, bu gibi durumlarda acil olarak doktorunuza başvurunuz)
- Kusma ile başlayan mide ağrıları. Sonrasında görülen baş dönmesi ve görme problemleri.
- Kramp girmesi ile birlikte oluşan şiddetli kas ağrıları, vücutta sertlik ve sersemlik.
- Kanlı ya da kansız ishal görülme durumları. Dışkıda kanama ve şiddetli kusma ile görülen yoğun karın ağrısı. (Bu gibi durumlar ilaçtan midenin yoğun bir şekilde etkilenmesi durumunu gösterir)
- Lenf bezlerinin şişmesi.
İlacın gösterebileceği yan etkilere ilave olarak akne tedavisinde aniden akne sayısının çoğaldığını görebilirsiniz. Bu durumda endişeye kapılmadan ilacın kullanımına devam edilmelidir. Özellikle ilacın kullanımının ilk haftalarında yüzde normalden daha fazla sivilce oluşması ve aknelerde şişlik görülmesi normal bir durumdur. Aknelerin oluştuğu bölgelerde kısa süre içerisinde terleme, aşırı kaşınma ve akıntı gibi durumlar görülebilir. Cildin gösterdiği bu reaksiyon bir iyileşme belirtisi olduğundan, ilacın kullanımı kesilmeden doktorun tavsiye edildiği düzende kullanılmasına devam edilmelidir.
Zoretanin kullanımında yukarıda yazılan yan etkiler nadir olarak görülüyor olsa da, en yaygın görülen yan etkilerden birisi görme problemidir. Görme problemi ilacın kullanımını takip eden 2.ci haftada sıklıkla görülür ve olağan bir durumdur. Bu durum genellikle bulanık, bulutlu ve çarpık görme şeklindedir. Işığa karşı gözlerin oluşturduğu hassasiyet, karanlık ortamlarda dinlenerek giderilebilir.
Zoretanin kullanımı boyunca görülebilecek aşırı susama halleri ile birlikte idrara çıkma isteği yine olağan görülen yan etkilerden birisidir. İlacın kullanımı vücutta kuruluğa sebep olacağı için kişinin sıklıkla su içme isteği ortaya çıkacaktır. Yoğun bir şekilde içilen su, ilacın oluşturduğu bakteriyel enfeksiyonları gidermede vücuda yardımcı olur. Kan damarlarının iltihaplanması, ilacın kullanımı boyunca yemek borusunun hassaslaşması durumları yine endişe gerektirmeyecek sonuçlardır.
Zoretanin kullanırken hastaların yoğun fiziki aktivitelerden uzak durması tavsiye edilmektedir. (Özellikle kemik ve kas problemlerinin kalıcı etki yaratmaması için). Zoretanin özellikle, hastaların kas yapısında oluşturduğu toksit epidermal nekroliz durumları halsizlik belirtileri ile ortaya çıkartmaktadır.