Böbrekler karnın arka kısmında, diyaframın hemen altında bulunan fasulyeye benzeyen organlarımızdır. Bu organlar 2 tanedir ve hayati fonksiyonları vardır. Yaşamsal organların işleyişinde önemli rol oynarlar. Kanı süzerler temizlerler ve atıkları idrar olarak atmamıza yardım ederler. Bu organların işleyişinde aksaklık olursa; böbreklerde ağrı gelişir.Bazen böbrek ağrısı sırt ağrısı veya karın ağrısı ile karıştırılır. Bunun nedeni, bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan ağrıların sırt ve kasıklara kadar yayılmasıdır. Böbrek ağrısına genellikle diğer semptomların eşlik ettiğini bilmek gerekir.
Böbrek Ağrısı Belirtileri
- Üriner bozukluklardan olabilir
- Mide bulantısı oluşabilir
- Kusma
- İştah kaybı
- Ateş
- Kasık bölgesindeki ağrı
- Eller ve ayaklarda şişme
Böbrek taşı
Böbrek taşı bel ağrısı ve alt karında şiddetli ağrıların en yaygın nedenlerinden biridir. Ürik asit, kalsiyum veya sistin gibi maddelerin oranı arttığında ağrılar başlar. Taşlar Mesanede toplanırlar ve taşlara dönüşürler. Bu taşlar üretere sıkışırlar ve idrar akışını önlerler. Bu, böbreklerde şişmeye neden olur ve şiddetli ağrıya yol açar. Dehidrasyon böbrek taşlarının en yaygın nedenidir. İdrarda kan görmek gibi anormal idrar bozuklukları, anormal idrar rengi böbrek taşı belirtileri arasındadır. Ellerde şişlik meydana gelebilir. kusma ve bulantı ortaya çıkabilir.
Böbrek taşı Tedavi
Böbrek taşı tedavisinde Abdominal röntgen | abdominal BT taraması| MR ve böbrek ultrason böbrek taşlarının bulunmasında yardımcı olur. Böbrek taşlarının tedavisinde gelişmiş çok sayıda çeşitli teknikler mevcuttur. Taşın büyüklüğüne ve şiddetine bağlı olarak, doktor tedavi yöntemini belirleyecektir. Böbrek ağrısını gidermek için taşlar ( kristaller) kırılmalı ve atılmalıdır. Küçük miktarda kristaller 5 mm hacmindedir, bunlardan kurtulmak için yeterli miktarda su içmek gerekir. Yetişkinler için günde 2 lt su yeterlidir. Ürik asit taşlarını yok etmek için ilaçlar kullanılır. Diüretikler vücuttan fazla su ve taş çıkarmaya yardımcı olur.Taş boyutu daha büyükse ameliyat gereklidir. Ureteroskopik cerrahi, taşın çıkarılması için kullanılan popüler bir tekniktir. Litotripsi, taşın çıkarılması için kullanılan başka bir cerrahi yöntemdir. Taşı vücutta ezmek için şok dalgaları kullanır; Daha sonra idrar yoluyla vücuttan atılırlar.
Böbrek ağrısını önlemek
Her gün 10 bardak -2lt yeterli miktarda su içmelisiniz. Kavun, salatalık üzüm karpuz gibi sulu meyveler tüketmek gerekir. Bu meyvelerin Su içeriği yüksek olduğu için tüketilebilir.
Kalsiyum takviyeleri, aşırı kalsiyumun vücutta depolandığı ve böbrek taşına neden olması nedeniyle, sadece öngörülen miktarda alınmalıdır.
Balık, et ve kümes hayvanları ürik asit taşını önlemek için sınırlı miktarda tüketilmelidir.
Piyelonefrit |Böbrek Enfeksiyonu
Piyelonefrit bakterilerden kaynaklanan bir idrar yolu enfeksiyonu (ÜSE) çeşididir. Bakteri enfeksiyonu iltihaplanma ve böbrek ağrısı ile sonuçlanır. Enfeksiyon akut veya kronik olabilir. Bir kişi böbrek taşı kaynaklı ağrı çekiyorsa böbrek enfeksiyonu ihtimali yüksektir. Enfeksiyon böbreklerin şişmesine neden olur ve keskin ağrıya neden olur. Ağrılı idrar yapma, sık sık idrara çıkma, gibi idrar yolları rahatsızlıkları böbrek hastalarında gözlenir.
Ateş, titreme, yorgunluk, mide bulantısı ve kusma gibi diğer semptomlar da böbrek hastalarında görülür.Bu hastalık İştah kaybı kilo kaybına yol açar. Kan kültürü ve diğer idrar testleri böbreklerde bakteri tespit etmeye yardımcı olur. Doktorun vereceği antibiyotik ilacı, bakterileri atmak ve enfeksiyonu kontrol altına almak için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Amoksisilin ve sefalosporin yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerdir. Ciddi durumlarda, bir ameliyat ihtiyacı kaçınılmaz olabilir.