Boğaz yanması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Özellikle boğazda meydana gelen çeşitli enfeksiyonlar ve asitler boğazda yanmaya neden olabilir. Mide asidi gibi etkenlerin özofagusa doğru akması nedeniyle boğazda yanma meydana gelir. Reflü hastalığında en belirgin kriter boğaz yanmasıdır. Genellikle acılı, ekşili ve baharatlı besinleri tüketenlerde, asitli içecekleri sık tüketenlerde, sıcak yemek yiyenlerde boğaz yanması sık görülür. Bu sorun kadın erkek herkesi etkileyebilir.
Boğaz yanmasına neden olabilecek besinler nelerdir?
- Greyfurt, portakal gibi narenciyeler
- Kafein içeren içecekler
- Kola gibi asitli içecekler
- Alkollü içecekler ve sigara kullanımı
- Turşu, acı, ekşi besinler
- Baharatlı yiyecekler
Boğaz yanmasının nedenleri nedir?
Boğaz yanması öncelikle bakteri ve virüs kökenli olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli hastalıklarla birlikte ortaya çıkan boğaz yanmasının sebebi bakterilerdir. Bunun dışında vücudumuzda meydana gelen farklı rahatsızlıkların da boğaz yanmasına sebep olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazıları; kulak iltihapları, zatürre, sinüzit gibi rahatsızlıklardır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında da aynı etkiler görülür. Kapalı ve tozlu ortamlarda havanın solunması da boğazda tahrişe neden olduğundan, yanma etkisi gösterir. Bu tip ortamlarda havada bulunan maddeler, solunum yolu vasıtasıyla boğazda farklı enzimlerin salgılanmasına ve bu sayede yanma olmasına sebep olmaktadır. Burada belirtmemiz gereken bir durum; boğazda yanmanın en fazla mideden kaynaklandığıdır. Yemek borusu ve midenin birleşiminde bulunan alt özofagusa büzgeçi adlı kastan oluşan kapak görevi gören bir yapı vardır. Burası besinler mideye giderken gevşer, yemeklerin mideden çıkmaması için büzülür. Reflü sorunu olduğunda büzgeç kapalı olması gerektiğinde gevşediğinde, midede olan içerik yemek borusuna kaçar. Mide kendi asidine karşı dayanıklı olmasına rağmen, yemek borusu bu asit karşısında hasar alır. Bu etki boğazda yanma etkisi gösterir. Yemek borusunda ve boğazda oluşan tahriş reflü kaynaklı olabilir. Reflü rahatsızlığı, sadece boğazda yanma değil, iştahsızlık, sindirim sisteminde düzensizlik gibi rahatsızlıklara da yol açacaktır.
Boğaz yanmasına neden olabilecek bir etken de; kapalı ortamlarda ya da açık alanlarda tozlu havanın teneffüs edilmesidir. Bunlar, solunum yollarını tahriş edeceğinden, yanma sorunu çekebilirsiniz. Ayrıca kimyasal maddelerin solunması da boğaz yanmasına neden olabilir. Boğazın tahriş olmasına neden olabilecek her türlü etkenden kaçınmak gerekir. Bunlar; yiyecekler gibi boğazın olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu etki özellikle alerjik bünyeli kişileri etkileyebilir. Dönemsel olarak alerjenlerin etkisine giren kişiler bahar aylarında polenler nedeniyle boğaz yanması yakınmasını sık yaşarlar. Mümkün olduğunca bunlardan kaçınmak gerekir.