Pek çok kişi hayatında farklı zamanlarda cildinde kızarıklık, kaşıntı ve pul pul dökülme şikayetleri ile karşılaşır. Bu durumun farklı sebepleri olabilmesine karşın en sık rastlanan nedeni Seboreik Dermatit denilen bir cilt rahatsızlığıdır.
Seboreik dermatit kızarıklık, pullu lekeler ve kepeğe neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Seboreik dermatit, egzamanın kronik bir şeklidir ve çoğunlukla kafa derisini etkiler, ancak vücudun yüz, üst göğüs ve sırt gibi yağlı bölgelerinde de gelişebilir. Yetişkinlerin kafa derisinde, genellikle “kepek” olarak adlandırılır. Bebeklerde “konak” olarak bilinir. Seboreik dermatit vücudun diğer bölgelerinde görünebilir. Buna göğüs, kol, bacak ve kasıklar da dahildir. Seboreik dermatit, üç aylıktan küçük bebeklerde ve yetişkinlerde yaygındır. Yetişkinlerde. Yetişkin erkekleri kadınlardan daha fazla etkiler. Seboreik dermatitteki iltihaplanma, cildinizde bulunan Malassezia adlı bir mayaya karşı aşırı reaksiyona bağlı olarak gelişebilir.
SEBORAİK DERMATİT BELİRTİLERİ
Bulunduğu bölgelere göre sahip olabileceğiniz belirtiler şunlardır:
Saç Derisi – Semptomlar hafif, pul pul dökülen kepek şeklinde olabileceği gibi, daha şiddetli, pul pul, kaşıntılı döküntü şeklinde de olabilir.
Göğsünün Üst Kısmı ve Sırt – Kürek kemikleriniz arasında hafif pul pul olan yuvarlak, pembe veya kırmızı lekeler olabilir.
Yüz Bölgesi – Özellikle kaşlarınızın arasında, yanaklarınızda ve burnunuzun kenarlarındaki kıvrımlarda. Ayrıca göz kapaklarınızı etkileyerek onları kırmızı, şiş ve pul pul hale getirebilir. Bu Blefarit olarak bilinir.
Deri Kıvrımları – Bunlar nemli kalma eğiliminde olan kısımlar olan koltuk altlarını, göğüslerin altında ve kasıkları içeren alanlardır. Buradaki cildiniz pembe, parlak ve çatlamış görünebilir.
Kulaklar – Kulağınızın içindeki deri, ayrıca dış kulağınız ve kulağınızın arkasındaki deri de iltihaplanabilir.
SEBOREİK DERMATİT SEBEPLERİ
Seboreik Dermatit’in kesin nedeni bilinmemektedir. Bebeklerde ve yetişkinlerde neden farklı olabilir. Bir nedeni hormonlar olabilir. Genellikle bebeklerde görülür ve ergenlikten önce kaybolur. Başka bir neden ise Malassezia mantarı olabilir. Bu mantar çeşidi normal şartlarda deride az sayıda bulunur. Bazen sayısı kontrolsüz bir şekilde artar ve cilt sorunlarına yol açar.
Seboreik dermatit nörolojik bozukluklarla da ilişkilendirilmiştir. Buna Parkinson hastalığı, Epilepsi, travmatik beyin hasarı ve felç dahildir. Diğer olası faktörler şunlardır:
- Yağ bezi aktivitesi düzensizliği
- Fazla alkol kullanımı
- Cildinizin bariyer işlevindeki değişiklikler
- Obezite
- Soğuk havalar
- Stres veya yorgunluk
- Alkol içeren losyonlar
- HIV/AIDS’e sahip olmak
SEBOREİK DERMATİT TEŞHİSİ
Doktorunuz genellikle cildinize bakarak ve size belirtileriniz hakkında bazı sorular sorarak Seboreik Dermatiti teşhis edebilecektir. Seboreik Dermatit, başta sedef hastalığı olmak üzere bir dizi diğer cilt rahatsızlığına benzer görünebilir.
Belirtilerinizin Seboreik Dermatitten kaynaklanıp kaynaklanmadığından veya belirtilerinizin şiddetli olup olmadığından emin olunmazsa, doktorunuz sizi bir dermatoloğa yönlendirebilir.
Bağışıklığınız zayıfsa (düşük bağışıklık sisteminiz varsa), özellikle şiddetli formda Seboreik Dermatit geçirme olasılığınız daha yüksektir. Bu nedenle, şiddetli Seboreik Dermatit belirtileriniz varsa, doktorunuz size HIV (AIDS) testi yaptırmanızı önerebilir.
SEBOREİK DERMATİT ÖNLENEBİLİR Mİ?
Şayet durum genetik ise, önlenemez. Bununla birlikte, semptomların şiddetini azaltılabilir. Risk faktörlerini kontrol etmek ve dikkatli cilt bakımı yapmak yardımcı olabilir. Alkol içeren losyonlardan kaçınmak, doktorunuzun önerdiği özel cilt ürünlerini kullanmak, HIV/AIDS’ten korunmak, kilo vermek ve bol bol dinlenmek buna dahildir.
SEBOREİK DERMATİT TEDAVİSİ
Tedavi yaşınıza ve semptomların konumuna bağlıdır. Birkaç reçetesiz olarak eczaneden alabileceğiniz şampuan, dökülmeyi ve kuruluğu giderebilir. Seboreik Dermatiti tedavi eden şampuanların içerisinde özellikle şu bileşenler aranmalıdır: Salisilik asit, Kömür Katranı, Çinko, Resorsin, Ketokonazol ve Selenyum sülfür.
Yetişkin ve ergen saç derisi (kepek)
Haftada iki veya üç kez Salisilik asit ve çinko içeren etkili şampuanlar kullanın. Şampuanı saçınıza iyice sürün ve en az 5 dakika saçınızda ve saç derinizde bekletin. Sonra durulayın. Şampuan tek başına yardımcı olmazsa, doktorunuz günde bir veya iki kez reçeteli bir steroid losyonu kullanmanızı isteyebilir.
Yüzde ve vücutta bulunan seboreik dermatit
Doktorunuz yüzünüzde veya vücudunuzda seboreik dermatit için aşağıdaki tedavileri reçete edebilir.
Ketokonazol veya başka bir mantar önleyici madde içeren mantar önleyici krem – Belirtilerinizin iyileşmesi için bu tedavileri günlük olarak kullanmanız gerekebilir ve dört hafta kadar sürebilir.
Enflamasyonu azaltmak için bir kortikosteroid krem- Bu krem bir veya iki hafta boyunca bir mantar önleyici madde ile birlikte reçete edebilebilir.
SEBOREİK DERMATİTİ EVDE NASIL TEDAVİ EDEBİLİRSİNİZ?
Doktorunuz muhtemelen tıbbi tedavileri düşünmeden önce ev ilaçlarını denemenizi önerecektir.
Kepek şampuanları, kafa derisindeki seboreik dermatiti tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Optimum sonuçlar için genellikle her gün kullanılmaları gerekir. Şişe üzerindeki tüm talimatları dikkatlice uyguladığınızdan emin olun.
Seboreik dermatiti yönetmenize yardımcı olabilecek diğer ev tedavileri şunları içerir:
- Reçetesiz mantar önleyici ve kaşıntı önleyici kremler kullanma
- Hipoalerjenik sabun ve deterjan kullanarak
- Sabun ve şampuanı deriden ve saç derisinden iyice durulamak
- Bıyık ve sakal tıraşı yapmak
- Cilt tahrişini önlemek için bol pamuklu giysiler giymek