Büyük bir hevesle yaptırılan dövmeler, daha sonra pişmanlığa dönüşebilir. Bedenin dışarıdan görünen bir yerine yaptırılan dövme yaşamın farklı dönemlerinde toplum tarafından ayrımcılığa maruz kalabiliyor. Bazı durumlarda aile baskısı ya da ayrılık gibi nedenler pişmanlığı arttırabiliyor. İş hayatı, askerlik gibi durumlarda sorun haline gelebiliyor. Bu sebeplerden dolayı insanlar bir an önce dövmelerinde kurtulmak isteyebiliyor. Günümüzde geliştirilen tekniklerle dövme sildirme gayet kolay bir şekilde yapılmaktadır.
Lazerle dövme nasıl silinir?
Lazer ışınları sadece renk pigmentlerini hedeflemektedir. Lazer ışınlarıyla parçalanan dövme pigmentlerinin bedenin doğal koruma mekanizmasıyla dışarıya atılması beklenir.
Lazerle her dövme silinir mi?
Kalıcı dövmenin lazerle yapılması halinde başarısının sağlanması için cildin ve dövmenin rengi, kullanılan boyanın cinsi, dövmenin cildin ne kadar derinliğine uygulandığı, yoğunluğu, uygulama şekli, dövmenin ne zaman yapıldığı ve kullanılan lazer sistemine bağlı olarak değişiklikler gösterir.
Dövme ve cilt renginin etkisi: Lazer ışınları kontrast bir ortamda etkili olur. Koyu renkten açığa doğru gittikçe lazerle dövme silme işlemi başarı oranı azalır. Siyah renkteki bir dövme daha rahat çıkarılırken, sarı renkte olan bir dövme daha zor çıkarılır. En iyi sonucu almak için açık renk cilt ten rengine sahip olunmalı, koyu renk dövmelere sahip olunmalıdır.
Kullanılan boyaların etkisi: Dövme yaparken kullanılan boyaların kalitesi, tedavi sonucu etkiler. Dövme yapılırken çok sayıda boya kullanıldığından dolayı, buna uygun sınıflandırma yapmak oldukça imkânsızdır. Vücut tarafından daha kolay dışarıya atılabilecek boyalar daha kolay çözünebilen boyalardır.
Dövme uygulamasının etkisi: Dövme yapılırken kötü kabul edilebilecek bir uygulamayla yani bazı yerde daha derine, bazı yerde de yüzeye yakın olarak uygulanması lazer ışınlarının pigmentlerin bir kısmını algılamasını zorlaştırabilir. Dövme yaparken kullanılan boyanın yoğunluğu lazer yapıldıktan sonra boyanın vücuttan atılmasını zorlaştırmaktadır.
Dövme yaşının etkisi: Yapılan dövme eskidikçe lazerle yapılan işlem sonrası vücuttan atılması daha kolay olur. Yeni yapılan dövmelerde başarı oranı çok düşük olduğundan seans sayısı artış gösterir.
Tedavideki lazer sisteminin etkisi: Tedavi sırasında kullanılan lazer sistemi dövme silme işleminin başarısına etki eder. Daha koyu renkleri silmek için kullanılan lazer sistemleriyle, daha açık renkleri silmek için kullanılan sistemler birbirinden farklıdır. Bunların bilinçli olarak kullanılması gerekir.
Lazerle dövme sildirme işlemi herkese ve her bölgeye uygulanır mı?
Uzun yıllardır güvenle kullanılan lazerle dövme sildirme işlemi bazı hallerde kullanılmamalıdır. Bunlar;
- Hepatit B hastaları
- Yaşı küçük olup kıl yapısı gelişimini tamamlamamış olan kişilerde
- Hamilelerde
- Skar ve açık yaraları bulunan kişilerde
- Cilt ve deri hastalığı bulunan kişilerde
- Et beni üstüne
- Göz ve kirpik etrafına
- Burun ve kulak içlerine
- Mantar ve egzama hastalığı olan yerlere
Dövmeler tamamen silinir mi?
Yapılmış olan dövmenin etkilerini tamamen gidermek mümkün değildir. Dövme sildirme işleminde başarı oranı yaklaşık olarak %90’dır. Siyah renkte olan basit dövmelerde dövme sildirmeyle ten rengine yakın renge ulaşılabilir. Yapılan işlemde hastanın mutlu olması ve tatmini önemlidir. Hastalar bazı durumda dövmenin silinmesinden ziyade algılanmamasını önemserler. İlerleyen dönemlerde yapılabilecek estetik cerrahi operasyonları ile kalan ufak izler de gözle görülemeyecek kadar giderilebilmektedir. Tabii bu durum, dövmenin büyüklüğüne, kullanılan malzemeye ve sildirme işlemi esnasında oluşan tahribata göre değişiklik göstermektedir.
Dövme sildirme işleminden sonra
Hastaların dövme sildirme işleminden önce güneşe çıkmaktan ve solaryuma girmekten kaçınması gerekir. Uygulama sonrasında tedavi yapılan bölgenin üzeri kapatılır. Burası 24 saat kadar kapalı kalarak suyla temas ettirilmemelidir. Daha sonra her gün nemlendirilmeli üzerindeki kabuklar kopartılmamalıdır. Bölgede 2-3 hafta süreyle kabuklanma sırasında ve kabukların dökülme aşamasında yine güneşten ve solaryumdan kaçınmak gerekir. Yaranın iyileşme döneminde buraya epilasyon, ağda gibi başka bir işlem yapılmamalıdır.