Güncel Sağlık Ansiklopediniz

Psikotik Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Psikotik depresyon, depresyonun ciddi bir aşamasıdır;  bağımsız bir psikoz veya mantık dışı davranış ile karakterizedir. Depresyonun bu formu özellikle hastayı intihar düşüncelerine sevk ettiği için tehlikelidir ve hemen tedavi edilmesi gerekir. İstatistikler gösteriyor ki depresyon ile ilgili herhangi bir hastalık nedeniyle hastaneye insanların yaklaşık yüzde 25’ine psikotik depresyon tanısı konuyor.

Psikotik Depresyon

Bu durumun nedenleri şu ana kadar bir tartışma konusu olmaya devam ediyor, yaygın olarak aynı Tiroid veya stres sonucu kortikal hormonunun aşırı salgılanmasıyla tetiklendiğine inanılmaktadır. Daha da önemlisi,  psikotik depresyonun kalıtsal olabileceğidir. Semptomlara bakıldığında şiddetli depresif duygu durumun yanı sıra, hastalar halüsinasyon ve kuruntularla yaşamaya eğilimlidir. Sık sık gerçekte var olmayan şeyleri görebilmektedirler. Bu hastalığın diğer belirtileri arasında sık sık kabus görmek, kronik uykusuzluk, gün için günlük faaliyetleri yapamamak, aşırı yorgunluk ve fiziksel hareketsizlik sayılabilir. Bireysel da sırayla ortamda gerçekleşen şeylere konsantre yeteneğini kaybetmek tüm gün sürebilir. Cinsel istekte azalma da psikotik depresyon belirtileri arasındadır.

Psikotik depresyon hastaları yardıma ihtiyaçları olmadığını düşünürler. Belirtiler şizofreni gibi nöropatinin diğer formlarının belirtilerine benzerdir bu yüzden yanlış tanı koyulması muhtemeldir.

Psikotik Depresyon Tedavisi

Psikotik depresyon hastaları mutlaka tıbbi tedavi yardımı almalıdır. Daha da önemlisi hastanede tedavi edilmelidirler. Psikotik Depresyon Tedavisi  iki farklı bölüme ayrılır. İlaç ve elektro-konvülsif tedavi olarak 2 kısımda incelenir. İlaç olarak tedavi, anti depresan ve anti-psikotik ilaçlar verilir; bunların her ikisi de, bu bozukluğun semptomlarının tedavi edilmesi için bir arada tatbik edilmektedir. Antipsikotiklerin bazı yan etkileri de vardır. Anti depresanlar, anti-psikotikler, istenen sonuçları elde etmek için başarısız olursa; Elektro İnsülin Tedavisi (ECT) çoğunlukla tavsiye edilir. Bu yöntemde elektrotlar beyinde masif nöro kimyasal salınımını tetikler. Hastanın başı üzerinde elektrik akımını uygulamak suretiyle yapılır. Çoğunlukla 30 ila 90 saniye süre ile elektrik verilir ve bu durum 6 ila 10 kez tatbik edilmektedir. Bu ağrıyı hafifletmek için anestezi etkisi altında gerçekleştirilir. Psikotik depresyon için en hızlı ve en etkili tedavi seçeneklerinden biridir ve yan etki olarak, bireylerde kısa süreli hafıza kaybına neden olduğu bilinmektedir. Bu tedavi bir yıl kadar sürer.

Exit mobile version