Sırt ağrısı her yaş grubunu etkileyebilen bir sağlık sorunudur. Bu ağrılar kas incinmesi gibi etkilerle oluşabildiği gibi, kalp hastalığı ve omurga sorunları gibi ciddi hastalıkların bir etkisiyle oluşabilir. Sırtta oluşan ağrılar sabit bir bölgeyi etkilediğinde, daha dikkatli olunmalıdır. Sırtta oluşan ağrıların altı aydan fazla sürmesi halinde, sırtta zedelenme ya da yaralanma olması halinde, başka bir rahatsızlığı yansıtan etkilerinde bulunması halinde gereken tetkiklerin yapılması gerekir.
Sırt ağrısı için tanı yöntemleri nelerdir?
Sırtta oluşan ağrıların araştırılması için hastalara kan tahlili, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi ve MR gibi tetkikler uygulanır. Hastanın öyküsü dinlenerek, tanı için neler yapılması gerektiğine karar verilir. Hastada başka belirtilerle desteklenen hastalıklar varsa, bunlar içinde tanı yöntemlerinden yararlanılır. Kas incinmesi gibi nedenlerden oluşan sırt ağrıları kendiliğinden düzelme gösterir. Başka hastalıklar varsa, bunların tedavi edilmesiyle sırt ağrıları geçer.
Sırt ağrısından korunmak için neler yapılabilir?
İnsanların sırt ağrısından korunmak için öncelikle stresten kendilerini koruması gerekir. Bu arada vücutlarında olan fazla kiloları vermesi, karın ve sırt kaslarını güçlendirmeleri, ani hareketlerden kaçınması, kaslarını zorlamamaları gerekir. Bunun için hafif egzersizler yaparak çalışmalıdırlar. Sırt ağrısı olanlar sırt üstü yüzme, plates, yoga gibi sportif aktiviteler yapabilir. Ayrıca deniz, güneş, kaplıca ve sıcak kum sırt ağrılarına faydalıdır. Kendilerini mümkün olduğunca soğuktan korumaları gerekir. Kişilerin düzgün durmayı başarması halinde sırt ağrısında azalma meydana gelir. Oturma sırasında fazla öne doğru eğilmemek, omuzların geriye itilmesi ve midenin içe çekilmesi gerekir. Bu vücut ağırlığınızı eşit olarak dağıtmanızı sağlayacaktır. Oturduğunuzda bacak bacak üzerine atmamanızda önemlidir. Bu sayede kan dolaşımının düzenli olmasını sağlarsınız. Ağır malzemeleri taşırken ellerinizle eşit miktarda ağırlık taşımaya çalışın. Böylece sırt ve omuzlar arasındaki dengeyi korumuş olursunuz. Bu sayede sırt ağrısından kurtulursunuz.
Sağlıklı ve ağrısız bir sırt yapısı için
- Sırt kaslarında gerilmeye neden olan stres ve gerginlikten uzak durulması gerekir. Bu yüzden haftada bir defa sırta yapılacak masaj faydalı olur. Sırt kaslarının rahatlatılması gerekir.
- Sırtın sağlıklı olması için doğru egzersizlerin uygulanması gerekir. Bunun için doktora danışarak yürüyüş ve yüzme gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz.
- Oturulan sandalye ve koltuğun rahatlığı oldukça önemlidir. Bunlar oturduğunuz zaman sırtınıza destek vermelidir. Gerekirse bunları bir yastıkla desteklemelisiniz. Çok yumuşak olan koltuklarda oturulmamalıdır.
- Yaşamın üçte birinin uykuda geçirildiği düşünüldüğünde, yatakların özenle seçilmesi gereği ortaya çıkar. Yatağın kalça ve omuzları destekleyecek yapıda olması gerekir. Ortopedik olanlar en sağlıklı tercihler olacaktır.
Sırt ağrısı nasıl tedavi edilir?
Kendiliğinden düzelmeyen sırt ağrıları için, doktora gitmeniz gerekir. Sırt ağrısı karın kaslarının güçlendirilmesi, akupunktur, ilaç kullanımı ve fizik tedavi seansları sayesinde azaltılabilir. Sırt kaslarının güçlendirilmesiyle birlikte sırtta rahatlama sağlandığından, omurgada oluşan basınç azalmakta ve ağrıların azalmasına etkili olmaktadır. Stresten uzak durulması, ağır eşya taşınmaması, yüksek topuklu ayakkabıların giyilmemesi, uzun süreli araba kullanımından kaçınılması, uzun süre oturulmaması, belin desteklenmesi gibi etkenler ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur. Bu tür ağrılar sebebine göre tedavi edildiğinden, dışarıdan müdahale ile giderilemediğinde cerrahi müdahale yapılır. Bu genellikle skolyoz kaynaklı olan sırt ağrılarında gerekli olur.
günlük yaşamda insanı çok fazla rahatsız ediyor. Güzelce dinlenerek geçirmek mümkündür fakat hastalık ciddiye alınmazsa kötü sonuçlar doğurabilir diye düşünüyorum