Endometriyum, kadın rahminin mukoza zarı ile birlikte iç epitel tabakasıdır. Endometriozis, bu rahim iç tabakasına benzer dokunun yumurtalıklar ve fallop tüpleri gibi başka yerlerde büyümeye başladığı bir durumdur. Endometriyal benzeri dokunun pelvik bölgenizin ötesine yayılması nadirdir, ancak imkansız değildir. Rahminizin dışında büyüyen endometriyal benzeri doku, endometriyal implant olarak bilinir.
Adet döngünüzdeki hormonal değişiklikler, yanlış yerleştirilmiş endometriyal dokuyu etkileyerek bölgenin iltihaplanmasına ve ağrılı olmasına neden olur. Bu, dokunun büyüyeceği, kalınlaşacağı ve parçalanacağı anlamına gelir. Zamanla, parçalanan dokunun gidecek yeri kalmaz ve pelvisinizde sıkışıp kalır.
ENDOMETRİOİZİS BELİRTİLERİ
Belirtiler bazı kadınları kötü etkilerken bazılarında belirgin semptomlar olmayabilir.
Endometriozisin belirtileri şunlardır:
- Alt karında veya sırt kısmında ağrı (pelvik ağrı, genellikle adet sırasında daha kötüleşen bir ağrı)
- Normal aktiviteleri yapmayı engelleyen tarzda adet sancısı
- Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı
- Adet dönemi içerisinde sırasında idrar veya dışkı yaparken ağrı
- Adet dönemi esnasında idrarda kan bulunması ya da kabızlık, ishal hissetmek
- Hamile kalma zorluğu
- Adet kanamaları çok olması. Çok sayıda ped veya tampon kullanılması.
Bazı kadınlar için endometriozis yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve bazen depresyon duygularına yol açabilir.
ENDOMETRİOZİS NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Pelvik Muayene: Pelvik muayene sırasında doktorunuz, üreme organlarınızdaki kistler veya rahminizin arkasındaki yaralar gibi anormallikler için pelvisinizdeki alanları manuel olarak muayene eder. Bir kistin oluşmasına neden olmadıkça, küçük endometriozis alanlarını hissetmek çoğu zaman mümkün değildir.
Ultrason: Bu test, vücudunuzun içinin görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Görüntüleri yakalamak için dönüştürücü adı verilen bir cihaz ya karnınıza bastırılır ya da vajinanıza yerleştirilir (transvajinal ultrason). Üreme organlarını en iyi şekilde görmek için her iki ultrason türü de yapılabilir. Standart bir ultrason görüntüleme testi, doktorunuza endometriozis olup olmadığınızı kesin olarak söylemez, ancak endometriozis ile ilişkili kistleri belirleyebilir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): MRI, vücudunuzdaki organ ve dokuların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgaları kullanan bir muayenedir. Bazıları için MRI, cerrahi planlamaya yardımcı olur ve cerrahınıza endometriyal implantların yeri ve boyutu hakkında ayrıntılı bilgi verir.
Laparoskopi: Bazı durumlarda doktorunuz, cerrahın karnınızın içini görmesini sağlayan bir prosedür (laparoskopi) için sizi bir cerraha sevk edebilir. Genel anestezi altındayken, cerrahınız göbeğinizin yakınında küçük bir kesi yapar ve ince bir görüntüleme aleti (laparoskop) sokar ve rahim dışında endometriyal doku belirtileri arar.
ENDOMETRİOZİS TEDAVİSİ
Şu anda endometriozis için ilaçla bir tedavisi yoktur, ancak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek tedaviler vardır.
- Ağrı kesiciler – ibuprofen ve parasetamol gibi
- Hormon ilaçları ve doğum kontrol hapları – Kombine hap, doğum kontrol bandı, rahim içi sistem (IUS) ve gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) analogları olarak adlandırılan ilaçlar dahil
- Endometriozis dokusunun yamalarını kesmek için ameliyat
- Endometriozisden etkilenen organların bir kısmını veya tamamını çıkarmak için bir operasyon – örneğin rahmi çıkarmak için ameliyat (histerektomi)
Doktorunuz seçenekleri sizinle tartışacaktır. Bazen semptomlarınızın kendi kendine düzelip düzelmediğini görmek için tedaviye hemen başlamamanızı önerebilirler.
Son Yorumlar