Gebe kalmayı isteyen kadınların bu dönemde beklediği tek şey hamile olduklarını gösteren belirtilerin hemen başlamasıdır. Her kadının kendine özel fiziksel, metabolik, fizyolojik, biyolojik özellikleri olduğundan, hamilelik belirtileri herkeste farklı gelişir. Bu belirtiler çok sayıda olduğundan, bir genelleme yapılmaz. Ancak gebelik genel olarak kendini belli eder. Her kadında değişik özellikler gösterse de, kadın hamile kaldığını anlayabilir.
Gebe kadınların bir kısmı aşerme denilen dönemde mide bulantısı, baş dönmesi gibi etkiler yaşarken, bazıları bunları hiç hissetmez. Bu yüzden kadınlar çevresinde olan gebelerdeki belirtileri kendinde aramasın. Bu yüzden kadınların adet gecikmesinden sonra bir süre beklemesi ve gereken doktor kontrollerini yaptırması gerekir. Hamileliğin oluştuğu ve sağlıklı bir ilerleme olup olmadığını en doğru olarak kan testiyle öğrenilebilir. Buda sağlık ocağında, hastanelerde yaptırılabilir.
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamile kalmış olan bir kadın bunu vücudunda olan değişimlerden anlayabilir. Bu değişimler ilk aşamadan adet kanamalarının kesilmesi, farklı renk ve düzensiz periyotlarda meydana gelen vajinal akıntılar şeklinde görülürken gebeliğin oluştuğu ilk safhadan sonra mide yanmaları, mide bulantıları, baş dönmesi, uyku hali ve yorgunluk olması, nedensiz yere sinirlenme, ağlama nöbetleri gibi duygu değişimleri, göğüslerde dolgunluk olması, vücutta ödem olması, el ve ayaklarda şişkinlik, kasıklarda ağrı oluşması gibi belirtilerle fark edilmektedir. Bunun dışında bazı kadınlarda göz bebeklerinde büyüme olması, idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi gibi belirtiler olabilir. Bazı kadınlarda vajinal akıntılar ve adet düzensizlikleri gebelik belirtisi olarak değil vajinal hastalık belirtisi olarak algılanabildiğinden bu gbi durumlarda doktora başvurmak gerekmektedir.
Hamilelikte bu tür fiziksel etkilerden önce adet döneminin gecikme durumu söz konusudur. Bunun nedeni kadınlarda her ay meydana gelen yumurtanın döllenip fetusu oluşturmasındandır. Nadir olsa da bazı kadınlarda adet benzeri kanamalar gebelikte de olmaktadır. Halk arasında bu üstüne görme olarak tabir edilse de, aslında bu adet kanaması değildir. Üstüne görme (implantasyon kanaması), bebeğin rahim duvarına tutunması esnasında görülen vajinal akıntıdır. Bu kanama, kadınların yanılmasına neden olmaktadır. Bu şekilde gebelik geç belirlendiğinden, erken dönemde hamile kadının takip edilmesi mümkün olmamaktadır. Gebelik tespitinde en doğru yöntem, aile hekimliği birimleri tarafından 6 ayda bir yapılması gereken periyodik izlemlere önem verilmesi ve yılda bir jinekolojik genel muayene olunmasıdır.
Hamilelik belirtilerinin olmasıyla yapılan gebelik testleriyle % 99 oranında gebelik tespit edilmektedir. Adet tarihi üzerinde 10 gün kadar geçtikten sonra bu testler başarıyla uygulanır. Fakat yine de yanılma payını düşünerek, gebelik belirtileri hisseden kadınların ultrason cihazıyla tetkik edilmesinde fayda vardır. Adet günü geçen kadınlarda ultrason muayenesinde fetus kesesi görülür.
Son Yorumlar