Erkeklerde memenin kadın memesi gibi büyüme göstermesi jinekomasti olarak tanımlanmaktadır. Erkekte meme büyümesi normal olmayan bir durum olduğundan, kendiliğinden düzelmezse tedavi edilmelidir. Erkeklerde olan bu istenmeyen durum, çok farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Erkekte meme büyümesi çoğunlukla 13-15 yaş arasında olan ergenlik çağına gelmiş olan erkek çocuklarda görülür. Bu vakaların % 70-90 kadar oranı 1-2 yıl içinde kendiliğinden düzelme göstermekte ve memelerin normal durumuna gelmesi izlenmektedir. Bu nedenle meme büyümesi için ameliyat yaptırmak için 1-2 yıl beklenmesi tavsiye edilir. Ancak erişkin dönemdeki erkeklerde olan meme büyümelerinde, hastalar meme kanseri riski açısından değerlendirilmeli ve dikkatli olunmalıdır.
Erkek meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur?
Jinekomasti sebepleri içinde yer alan çeşitli etkenler olabilir. Bunlar arasında kullanılan bazı ilaçlar, çocukluktan ergenlik dönemine geçiş, yaşın ilerlemesi, hormonal değişimler ve bazı hastalıklar etkili olabilir. Bunda etkili olan hastalık sebepleri arasında testis hastalıkları, hepatit B-C, akciğer kanseri, karaciğer sirozu, tiroit bezi hastalıkları, uyuşturucu kullanımı ve bazı organlarda oluşan kanserler gibi rahatsızlıklar etkili olabilir. Bundan başka kilo alma ya da kas yapma gibi etkenler yüzünden alınan steroidler de erkekte meme büyümesi etkisi gösterebilir. Bu sebepler dolayı ameliyat kararı verilmeden önce hasta karaciğer ve tiroit bezi fonksiyonları değerlendirilmeli, hormonal değerleri kontrol edilerek, genel sağlık durumu belirlenmelidir.
Erkek meme büyümesi (Jinekomasti) kaç çeşit olur?
Erkek meme büyümesi yapısal özelliklerine göre 3 farklı şekilde oluşabilir. Bunlar türlerine göre farklı yöntemler kullanılarak tedavi edilir.
Grandüler tipte meme büyümesi: Erkekte bu türde meme büyümesinden gerçek meme dokusu sorumlu olur. Bu büyümede sert bir doku özelliği vardır. Bu meme büyümesi sadece cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.
Yağlı tipte meme büyümesi: Bu türde olan meme büyümesinde yağ dokusu sorumlu olur. Bu büyümeler liposakşın yöntemi kullanılarak yani yağ aldırma yoluyla çözümlenen meme büyümesidir.
Karışık tipte meme büyümesi: Erkekte bu türdeki meme büyümesinde hem meme dokusu, hem de yağ dokusu büyüme gösterir. Bu meme büyümesinde hem cerrahi yöntem, hem de liposakşın yöntemi bir arada kullanılıp tedavi edilmesi gerekmektedir.
Erkekte meme büyümesinin hangi türde olduğunun belirlenebilmesi için patolojik inceleme yapılması gerekir. Fakat ameliyattan önce yapılacak ultrasonografi ya da MR incelemeleriyle genel olarak erkekte meme büyümesinin hangi türde olduğu hakkında bir bilgi verir.
Erkekte meme büyümesi (Jinekomasti) nasıl giderilir?
Erkekte meme büyümesine sebep olan etken tespit edildikten sonra, bunun giderilmesi için tedavi planı yapılır. Meme büyümesinin nasıl tedavi edileceğine karar vermek için, estetik cerrah bazı değerlendirmeler yapmaktadır.
- Memede olan deri fazlalığının miktarı
- Meme ucunda oluşan sarkmanın derecesi
- Memede bulunan sert grandüler dokunun miktarı
- Memede bulunan yağ dokusunun miktarı
- Meme başında yer alan kahverengi bölümün büyüklüğü
- Hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve öyküsü
- Meme görünümünün düzelmesi için hastanın bundan beklentileri
- Hastanın tercihi ya da istekleri
Bu etkenler bir arada değerlendirilip, hastaya uygulanacak tedavi şekline karar verilir. Yapılan ameliyatla estetik görüntü vermeyen fazla dokunun memeden çıkarılması düşünülebilir. Ancak meme büyümesi ergenlik döneminde başladıysa, kendiliğinden büyümenin geçmesi için 1-2 yıl beklemenin daha uygun olacağı kararı alınır. Hastanın meme büyümesi ameliyatı için uygun bir aday olduğuna estetik cerrah karar verir. Erkekte meme büyümesi cerrahi yolla ameliyatla, liposakşın ya da lazer yöntemi kullanılarak giderilir. Cerrahi uygulamalar dışında başka hormonal tedavi uygulanıp, bu sorunun tedavisi yapılamaz.
Son Yorumlar