Kabızlık, dışkılama sıklığında azalma ve dışkılamada güçlük çekilmesi olarak tanımlanır. Bu durum diyet yapanlarda liften ve yağdan yoksun beslenme yaptıklarından daha sık görülür. Kabızlığın iyi değerlendirilmesi, uzun sürmesi halinde ve beslenmeyle düzenlenmeyen durumlarda doktora gidilmesi gerekir. Kabızlığı gidermek için bilinçsizce bağırsak hareketlerini arttıracak laksatifler ya da posalı ilaçların kullanılmaması gerekir. Bunlar bağırsaklarda tembellik, vücutta sıvı kaybına ve potasyum kaybına neden olur. Bu nedenle kabızlığın giderilmesi için daha bilinçli tedbirler alınmalıdır. Kabızlık noktasında yeme alışkanlığının oldukça etkili olduğunu belirttikten sonra kabızlık nedenleri ve alınabilecek tedbirler ile devam edelim.
Kabızlığın giderilmesi ve önlenmesi için alınacak tedbirler nelerdir?
- Özellikle sabahları aç karnına bol miktarda su içilmelidir. Suyu gün içinde 2-3 litre olacak şekilde içmek gerekir. Sabahları içilen suyun yanında 1-2 tane kuru erik, kuru kayısı tüketilebilir.
- Yemeklerin birden ve fazla miktarda yenmesi bağırsaklarda çalışma düzeninin bozulmasına neden olacağından, az ve sık yemek yenmelidir.
- Besinlerin ağızda iyice çiğnenmesi ve sindirime yardımcı olmak gerekir. Bu şekilde bağırsaklarda iyi çözünebilirler.
- Kayısı, mürdüm eriği, erik, üzüm gibi meyvelerden komposto şeklinde ya da çiğ olarak faydalanabilirsiniz.
- Kabızlığın oluşumunda etkili olan şekerli besinler tüketilmemeli, fazla şekerden uzak durulmalıdır.
- Kavurma, kızartma gibi yiyecekler kabızlığı tetiklemektedir. Bu nedenle az tüketilmesi gerekir.
- Öğle ve akşam öğünlerinde yemek menüsünde çorba içilmelidir.
- Kabızlık sorunu çekenler öğünlerinde et ve tavuk yerine, balık ve sebze tercih etmelidir.
- Yoğurdu prebiyotik olandan tercih etmelisiniz.
- Kabızlığın giderilmesinde fiziksel aktivitenin büyük önemi vardır. Bu yüzden yürüyüş başta olmak üzere, evde yapılacak basit egzersizlerle çalışma yapılmalıdır.
- Kahve, kola gibi içecekler kabızlığa neden olabileceğinden tüketilmemeleri daha iyi olur.
- Mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalar gaz yapıcı olduğundan, dışkılamada acı çekmeye neden olabilir. Bu yüzden tüketimlerinde dikkat edilmelidir.
- Bağırsaklarda tembelliğe neden olabilecek bitki çaylarının fazla miktarda tüketilmemesi gerekir.
- Lif içeriği yüksek olan yiyeceklere önem verilmesi gerekir.
Kabızlığın bitkilerle giderilmesi
Kabızlık genellikle düzensiz ve yetersiz beslenme yüzünden yaşanmaktadır. Beslenme nedeniyle bağırsak hareketlerinde azalma meydana gelmektedir. Kişilerin günlük tükettiği besinlerkabızlık durumunu belirlemektedir. Bu rahatsızlığın kimyasal ilaçlarla tedavi edilmesinin yerine doğal bitkilerle tedavi edilmesi daha sağlıklı ve etkili bir çözüm olacaktır. Doğal bitkiler hem kabızlığa iyi gelmekte, hem de bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Kabızlığa en iyi gelen besinlerden biri incirdir. Lif açısından zengin olduğundan doğal bir ilaç olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında kuru erik, kavun, üzüm, baklagiller, portakal, greyfurt gibi besinlerde kabızlık için önerilmektedir. Bitkisel çaylar içinde sinameki, adaçayı, kayısı suyu, kekik, erik suyu kabızlığa karşı oldukça etkilidir.Her şeyden önemlisi yemeklerin yanında mutlaka suyun tüketilmesidir.
Kabızlık için tüketilecek şifalı bitkiler
- Kabızlık için 2 tane kuru erik, 1 tane kuru incir ve 2 tane kuru kayısı çok küçük doğranır. Bunlar 1,5 çay bardağı suyun içinde haşlanır. Haşlandıktan sonra içine bir tatlı kaşığı keten tohumu ile bir yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Bu malzemeleri robottan geçirerek, marmelat kıvamına getirin. Kabızlığa karşı sabahları 2 bardak suyla birlikte 1 tatlı kaşığı bu karışımdan tüketin. Kabızlığa ne kadar iyi geldiğini göreceksiniz.
- Kabızlığı gidermek için özellikle pırasa yemeği tüketilmelidir. Bu yemeğin düzenli olarak yenmesi halinde bağırsakların çalışma düzeni gerektiği gibi ayarlanacaktır.
- Keçiboynuzu ishal içinde önerildiği gibi, kabızlık çekenlere de önerilen bir bitkidir.
- Kuzu kulağını çiğ olarak tüketmekte, kabızlıkta faydalı olur.
- Cennet meyvesi çiğ olarak aç karnına tüketilmelidir.
Son Yorumlar