Saç yağlanması, saçların altında olan yağ bezlerinin salgılamış olduğu sebum nedeniyle yağlanmasıdır. Bu sorun daha fazla düz saçlı kişilerde yaşanır. Bu kıvırcık saçlı olan kişilerde saç erişinde olan yağın saçlara yayılmasının zor olmasındandır. Bu etki kadınlarda ve erkeklerde aynı oranda görülür. Bu sorun aslında vücudun savunma mekanizmasının etkisiyle saç derisinin fazla yağ üretmesinden kaynaklanır. Saç yağlanması aynı zamanda saç dökülmesine ve ciltte mantarı arttırarak, egzama ve kepeklenme sorunu yaşanmasını sağlar. Vücutta olan hormonal değişimler, stres, kalıtsal etkenler saçların yağlanmasına neden olabilir. Bunun yanında saçların sıcak suyla yıkanması, sıcak fön kullanılması, kremler, spreyler gibi etkenlerde saçlardaki yağlanmayı arttırır. Saç yağlanması ve saç dökülmesi birbirine bağlantılı olarak yaşanır. Saç yağlanması önlenmediği sürece saç dökülmesinin önüne geçmek çok zordur. Saç derisinde olacak değişimlerin saçların sağlıklı görünümünü etkilemesi kaçınılmazdır.
Saçlar neden dökülür?
Saçlarda sağlıklı bir görünüm, parlaklık için, kırılmaları ve dökülmeleri önlemek için bazı işlemlerin yapılması gerekir. Kadınlarda ve erkeklerde ortak sorun haline gelmiş ola saç problemleri, önemsenecek kadar önemli bir sağlık konusudur. Sağlıklı olan, gür ve canlı görünüme sahip olacak sağlara kavuşmak aslında çok zor değildir. İnsanların dış görünümüne olumlu katkı sağlayacak olan dolgun görünümdeki saçlar, istenmeden zayıflayabilir, kırılabilir ve saç dökülmesi sorunu meydana gelebilir. Yapılan çalışmalarda belirlenmiş olan ölçülere göre günde 100 tel saçın dökülmesi insanlarda normal olarak kabul edilir. Bunun dışında daha fazla meydana gelen saç dökülmeleri, saç sağlığı noktasında oldukça sıkıntılı durumlar ortaya çıkarabilmektedir. Saçlarınızda olan dökülmenin değerlendirilmesi için bunu dikkate alabilirsiniz.
Saç dökülmesi durumunda ne yapılır?
Kadın ve erkeklerde bu oranın üstünde saç dökülmesi olursa, mutlaka uzman bir doktora danışmak ve tedavi için çalışmalara başlamak gerekir. Saç dökülmesi sorunu tiroit bezinin dengesiz çalışması, demir eksikliği gibi etkenlerden oluşan kansızlık sorunları, hormon dengesizlikleri sonucunda oluşan saç yağlanması gibi etkenlerden olabileceği gibi, olumsuz bakım ile yetersiz beslenme gibi çevresel etkenlerden dolayı olabilir. Bu durumda önce saç dökülmesine sebep olan etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Saç dökülmesinin tıbbi bir sebepten kaynaklanmadığı belirlenmelidir. Bunun için kişiye gerekli olan kan tahlilleri ve hormon testleri uygulanmalıdır. Bunlardan alınacak sonuç normal çıkarsa, kişinin yaşam koşulları sorgulanır. Bu saçlara gereken özeni göstermediğimizi ve çevresel etkenlerden dolayı etkilendiğimizi gösterir.
Saç dökülmesi çevresel etkenlerden dolayı oluşursa ne yapılmalıdır?
Araştırmalarda herhangi bir tıbbi sorundan olmayan saç dökülmesi, alınan önlemlerle çözümlenebilir. İlk başta kişinin sigara kullanımı ve beslenme şekli sorgulanmalı, hatanın nerede yapıldığının tespit edilmesi gerekir. Çünkü vitamin ve minerallerden eksik dengesiz bir beslenme şekli saçlara olumsuz olarak etki eder. Aynı zamanda fazla miktarda sigara içilmesi de saçlara olumsuz etkiler yapar. Beslenmeyle alınan vitamin ve mineraller önce metabolizma için kullanıldığından, yetersiz beslenmede saçlar bundan faydalanamayacaktır. Sigara vücutta olan vitamin emilimini azaltacağı için, saç dökülmesi olacaktır. Bu yüzden saç dökülmesinin önlenmesi için besin değerleri yüksek olan yiyeceklerin tüketilmesine dikkat edilmeli ve sigara alışkanlığı azaltılmalı ya da sigara içmek tamamen bırakılmalıdır. Bunlar değerlendirildikten sonra, saç bakımında gereken özenin nasıl gösterileceği konusunda araştırma yapılmalıdır. Saçlar rüzgârdan, soğuk ve kirli havadan, güneş, toz gibi etkenlerden olumsuz etkilenir. Bu süreçler yaşandığında gereken bakım yapılmazsa saçlar kurur, kırılır ve saç dökülmesi olur. Saçların nemini kaybetmesi ve bunun yerine konulmaması halinde, saçlarda canlılık ve parlaklık beklenmemelidir.
Saç dökülmesinde saç derisindeki yağlanmanın etkisi nedir?
Saçlarda tam olarak bakım uygulanması ve saç dökülmelerine engel olmak için saç derisine özen gösterilmelidir. Saçların bakımlı olması, sağlıklı ve canlı görünmesi saç derisinin sağlıklı olmasıyla ilgilidir. Bunun sağlanması için saç derisinin temiz tutulması, saç derisinde olan yağlanmanın arındırılması gibi uygulamalar yapılmalıdır. Burada bakteri oluşumuna engel olmak gerekir. Doğal yağlarla yapılan saç derisi masajı faydalı olacaktır.
Son Yorumlar