Siğil toplumumuzda yeterince önem görmeyen ancak virüs kaynaklı olduklarından dolayı bulaşıcı olan bir sağlık problemidir. Siğillere deride oluşan iyi huylu kabartılar diyebiliriz.
Bir şekilde derinizde bir kesik ya da yaralanma gerçekleştiğinde siğil virüslerinden kapma olasılığınız daha da artar, siğiller kişiye doğrudan ya da mikroplu kıyafet ve yüzeysel temas yoluyla geçebilir. Hamam, havuz gibi yerlerde cildiniz gevşeyip yumuşadığı için mikrobun derinize, özellikle ayak tabanına yerleşmesi çok daha kolay olur.
Tahriş edici yada kan akmasına sebep olacak şekilde manikür, pedikür yapılmasında ve tırnak yiyenlerde siğil mikrobu tırnakların kenarlarına yerleşir. Cinsel bölgede ortaya çıkan siğiller ise cinsel ilişki yüzünden oluşur. Siğile direk olarak temas etmek veya siğille temas etmiş olan başka bir şeye temas etmek de virüsün yayılması için yeterli olacaktır. Siğiller daha çok parmak,el ve ayaklarda ortaya çıkar.
Siğiller genellikle derinin renginde, kabarık ve nasırımsı bir görüntüdedirler. Siğillerin bazı çeşitleri bulunur, bunlar; yaygın siğiller, düz siğiller, ayak tabanı siğilleri, ipliksi siğiller, cinsel bölge siğilleri ve basit siğillerdir. Ergenlik döneminkiler, tırnaklarını yiyen, tırnak etlerini koparan ve çocuk yaştakilerde siğil oluşma riski daha fazladır.
Basit siğiller bir tedavi gerektirmeksizin vücut direnci yüksek kişilerde kendiliğinden geçebilir. Fakat yayılmaları ve tedaviye karşı dirençli hale gelmeleri de olasıdır. Siğili bulunan kişi, etrafındakiler ve yakın temasta olduğu kişiler için enfeksiyon kaynağıdır.
Cinsel bölge siğilleri rahim ağzı kanserini başlatma riski taşır, özellikle bu bölgede siğil oluşumu gözlendiğinde bir uzman hekime danışmak gerekir.
Siğillerin bulunduğu bölgeye göre tedavi yöntemleri değişmekte ancak bilinen yöntemler şunlardır; solüsyonlar, asitli krem, yakılarak tedavi, dondurarak tedavi ve lazer tedavisi.
Son Yorumlar