İnsanlarda ağız kokusu fizyolojik etkenler sebebiyle oluşabileceği gibi, psikosomatik ve gerçek ağız kokusu olarak kabul edilen patolojik etkenlerden dolayı oluşabilir. Kulak burun boğaz hastalıklarından tedavi gören hastaların ortalama % 15’i ağız kokusundan yakınır. Ağız kokusu yakınması en fazla erişkinlik döneminde yaşanmaktadır. Sosyal anlamda kişilerin soyutlanmasına neden olan ağız kokusu mutlaka ciddiye alınmalıdır. Ağız kokularının bir kısmı ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Aynı zamanda insanlar arasında ilişkileri olumsuz etkileyen bir sorun olarak kabul edilmelidir. Bu sebeple hastaların ağız kokusunun nereden kaynaklandığını tespit ettirerek, buna göre uygun tedavilerle ağız kokusunun giderilmesi gerekir.
Ağız kokusunun nedenleri
Ağız ve diş sağlığı: Ağız kokusunun oluşmasının en önemli sebebi ağız ve diş sağlığının kaybedilmesidir. Dişlerin bakımına yeterince özen gösterilmemesi, düzenli olarak fırçalanmaması ağızdaki bakterilerin artmasına neden olduğundan, ağız kokusu oluşumuna sebep olabilir.Dişlerde olacak çürüklerde ve diş eti iltihaplarında ağız kokusu oluşması kaçınılmazdır. Ağız içinde oluşa herhangi bir enfeksiyonun bakteri üremesinde etken olacağından ağız kokusu oluşacaktır. Diş ve diş etinde oluşan hastalıklar da ağızda bakteri üremesine sebep olduğundan kötü bir kokuya neden olur. Bu yüzden insanların rutin diş hekimi ziyaretlerini ihmal etmemesi, ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi gerekir.
Yeteri kadar su tüketmemek: Vücudun ihtiyacı olan suyun az içilmesi, ağızda tükürük salgısının azalmasında etkili olur. Tükürük ağızda meydana gelen kokuyu önlemenin en önemli yardımcısıdır. Bu etkiyi göz önüne alarak, insanların günde en az 8 bardak su içmesi gerekir.
Alerjik bünyeye sahip olma: Alerjik yapıdaki kişilerin alerjen maddelerin etkisiyle sıkça burun tıkanıklığı yaşadığı bilinir. Burun tıkanıklığı sırasında nefes alma zorlaştırdığından, ağızda kuruma meydana gelir. Burun tıkanıklığı sırasında ağızdan nefes alma yüzünden, ağız kuruluğu meydana gelir. Bunun giderilmesi için bol miktarda suyun içilmesi gerekmektedir.
Beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalar: Besinlerin içinde sarımsak, soğan gibi bazı yiyecekler ağız kokusuna neden olabilir. Süt ve süt mamullerinden üretilen yiyecekler balgam yapabilir. Bunlar ağızda kükürt kokusuna benzeyen bir kokuya sebep olur. Bu nedenle ağız kokusuna yatkın olan kişilerin besinlerini dikkatli seçmesi gerekir. Bu tür gıdaların uygun zamanlarda tüketilmesi gerekir.
Sinüzit ve bademcik enfeksiyonları: Sinüslerdeki enfeksiyon ağızda kötü koku oluşumuna sebep olabilir. Bademcik enfeksiyonları da ağız kokusu nedenleri arasında kabul edilir. Bu sorunların tedavi edilmesi için doktora gidilmesi ve ilaçların kullanılması gerekir. Ağız gargarasının yapılması da fayda sağlar.
Reflü olmak: Midede olan asit salgısı yüzünden mide ekşimesi yaşayanlarda ağız kokusu yakınması olur. Reflü sorunu çekenler bunu tedavi ettirerek, kötü kokudan kurtulabilir.
Kanser gibi hastalıkların olması: Bu etkenler arasında kulak, burun ve boğazda olan kanserli olgular ağız kokusuna neden olabilir.
Basit şekerlerin sık tüketilmesi:Basit şekerler, fruktoz şurubu ile tatlandırılmış olan gıdalar, beyaz unla hazırlanan besinler ağızda bakteri oluşumuna uygun bir ortam yaratır. Bakteriler bu şekerleri kullanarak, ortamda hızla çoğalır. Atıştırmalık tüketilen şekerli gıdalarda bu basit şekerlerden imal edilir. Basit şekerler dişlerde çürüklerine sebep olduğundan ağız sağlığını bozar. Basit şeker tüketiminin azaltılarak, bol miktarda su içilmesi gereklidir.
Sigara içme alışkanlığı: Sigara içmek ağız kuruluğuna sebep olduğundan ağız kokusu oluşturur. Ayrıca sigara ağız kokusuna neden olacak diş eti hastalıklarının oluşmasında önemli bir unsurdur. Sigara içmemek ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olacaktır.
Ağız içindeki eski protez ve köprüler: Ağızda zamanla eskiyen köprü ve diş protezleri arasına gıda artıkları birikeceğinden, kötü bir kokunun oluşması kaçınılmazdır. Bunun diş hekimine gidilerek, protez ve köprülerde gereken yenilemenin yaptırılması, gerekirse değiştirilmesi ve ağızdaki eksik dişlerin tedavi ettirilmesi gerekir.
Son Yorumlar