İdrar yolu taşları, böbrekte veya idrar yollarının herhangi bir kısmında oluşan, idrarda atılamayan ve çözülemeyen kimyasal maddelerin zaman içerisinde birikmesi ve ardından kristalleşmesi ile oluşan sert cisimleridir.
Ailevi taş hastalığı olanlarda risk yüzde yirmibeş seviyelerindedir. Hareketsiz yaşam da taş oluşumunu tetikleyen sebeplerden biridir. Doğuştan idrar veya böbrek kanalında anatomik bir bozukluk olanlarda, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu yaşayanlarda ve idrar yollarının herhangi bir kısmında darlık ortaya çıkan hastalarda görülme olasılığı daha fazladır.
Bu hastalıkta ağrı, genellikle boşluk adı verilen kaburgaların alt kısmından başlayıp sırttan öne, kasıklara doğru hissedilen şiddetli ağrı şeklindedir. Ağrıların şiddeti hastayı kıvrandıracak seviyededir, çoğunlukla kusma ve bulantı görülür.
Bazı hastalarda ise idrar yaparken kan gelebilir, idrar yaparken sızlama, yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma, gece idrara çıkma, tuvalete gidildiğinde az veya hiç idrar yapmama gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Taş hastalığı tek seferlik değil tekrar edebilen bir sağlık sorunudur. Bir defa taş oluşumu gerçekleştiyse ilerleyen beş yıl içerisinde tekrar oluşma şansı yüzde ellidir. Bu yüzden idrarla ilgili sıkıntılarınız oluştuğunda vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanı ile görüşmeniz gerekir.
Taş oluşumuna karşı alınabilecek en büyük önlem günde 3 litreye yakın su içmektir. Bol egzersiz ve hareketli bir yaşam tarzı oluşturmak ve düzenli bir şekilde bunu sürdürmek de büyük önem taşır. Tuzlu içecek ve gıdalardan uzak durmak, aile içerisinde bir bireyde taş oluşumu var veya önceden oluşmuş ise bir şikayetiniz olmasa bile bir kontrolden geçmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Kalsiyum bakımından zengin olan süt, yoğurt, peynir, diğer tüm süt ürünleri, fasulye, beyaz ekmek ve oksalat bakımından zengin olan kola, ıspanak, kakao tozu, yeşil yapraklı bitkiler, çikolata, çerezler, koyu çay ve aşırı kahve tüketmek taş oluşumunu kolaylaştıracak ve sizi sıkıntıya sokacaktır.
Diyetiniz ile birlikte turunçgillerin tüketimi de önemlidir ancak çok sık aralıklarla tüketilmemesi gerekir. Hazır sebze, çorbalar, hazır yemekler, fastfood ürünleri ve diğer hazır gıdalardan uzak durmanız gereklidir. Kırmızı et tüketiminde kontrollü olmanız ve aşırıya kaçmamanız gerekmektedir. Bol miktarda balık ve balık yağı ürünleri tüketmeniz tavsiye edilir.
Son Yorumlar