Tiroiditi, tiroid bezi iltihabı ile ilişkilidir ve bu durum ciddi bir tıbbi durumdur. Tiroid bezi boynun alt kısmında bulunan kelebek şeklinde endokrin bezdir. Bu bez, T4 ve triiyodotironin (T3) tiroksin olarak adlandırılan tiroid hormonlarını salgılar. Bu salgı ne işe yarar? Tansiyon kontrolü, vücut sıcaklığının kontrolü ve kalp hızının düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Hipofiz bezi, tiroid bezi tarafından tiroid hormon üretimini uyaran tiroid uyarıcı hormon (TSH), üretir.
Tiroidit Şu kısımlara Ayrılır:
- Hashimoto tiroiditi
- Doğum sonrası tiroidit
- Subakut tiroidit
- Sessiz tiroidit
- İlaca bağlı tiroidit
- Radyasyona bağlı tiroidit
- akut enfeksiyon tiroidit
Hastalık ilerledikçe, hipofiz bezi olarak TSH seviyeleri artar daha fazla hormon üretmek için tiroid bezini teşvik etmeye çalışır. Ancak, tiroid bezi, T4 düzeylerinin düşmesi durumunda hormonları yeterli miktarda üretemez. Bu durum hipotiroidizme yol açmaktadır. Doğum sonrası tiroid bezi iltihabı da anormal bir bağışıklık tepkisine neden olabilir. Risk faktörleri otoimmün hastalık, tiroidit aile öyküsü ve doğum sonrası tiroidit geliştirilmesi durumunu içerir. Subakut tiroidit üst solunum yolu enfeksiyonu çoğunlukla viral bir enfeksiyonla ilişkilendirilir. Sessiz tiroidit çoğunlukla sadece hamile kadınları etkiler. Akut enfeksiyon tiroidit, çoğunlukla, bir bakteriyel enfeksiyona neden olur. Hashimoto tiroiditi ABD’de en yaygın tiroid hastalığıdır. Çoğunlukla kadınları etkiler. 40 yaşın üzerindeki insanlar daha yaygın olarak etkilenir. Tiroidit için risk faktörleri nelerdir?
- Aile geçmişi veya tiroidit – bağışıklık sistemi bozukluğu
- Gebelik
- Enfeksiyon (viral / bakteriyel)
- Radyasyon terapisi
- İlaçlar, amiodaron veya lityum alımı
Hipertiroidi Belirtileri
- ani kilo kaybı
- hızlı ya da düzensiz kalp atışı
- titreme
- sık bağırsak hareketleri
- Sinirlilik, anksiyete ve sinirlilik
- Yorgunluk
- Kas güçsüzlüğü
- Guatr
- uykusuzluk
- cilt kuruluğu
- Regl düzensizlikleri
Hipotiroidizm belirtileri
- Yorgunluk
- Kabızlık
- Kuru cilt
- nabız yavaşlaması
- Depresyon
- soğuğa aşırı duyarlılık
- Açıklanamayan kilo alımı-kaybı
- Şişlik
- Kas güçsüzlüğü
- Yüksek kan kolesterol düzeyleri
- Ağır ve düzensiz adet dönemleri
Tiroid bezinin Fizik muayenede incelenmesi kolaydır. Kan testleri (TSH, T4 ve T3) kanda mevcut tiroid hormon miktarını gösterebilir. Tedavi seçenekleri yalnızca tiroidit tipini tespit ettikten sonra ortaya çıkarılabilir. Hipertiroidizm etkilenen bir hasta için, doktor artmış kalp atış hızını düşürmek için beta blokör reçete edebilir. Bu gibi hastalarda, tiroid bezini küçültmek için radyoaktif iyot verilebilir. Anti-tiroid ilaçlar da semptomları azaltmaya yardımcı olur. Ağır vakalarda, cerrahi olarak bezin çıkarılması önerilebilir. Hormon replasman tedavisi de böylece metabolik faaliyetleri düzenler, hormonların düzeyini normal hale getirir. Bu tiroid bezinin daha da iltihaplanmasını önler. Analjezikler boğazda ağrısı olan hastalar için önerilebilir. Hipotiroidizm durumunda, sentetik tiroid hormonu (levotiroksin) reçete edilir.
Son Yorumlar