Kadının üretrası erkeğin kimden çok daha kısa olduğundan, üriner, yani idrar yolları ile ilgili enfeksiyonlara karşı da çok daha dayanıksızdır. Bu cinsel ilişki sırasında penisin vajinadan uretraya mikrop bulaştırması ile olabildiği gibi, büyük abdeste çıktıktan sonra, önden arkaya temizleme yerine, arkadan öne doğru temizlemekten de meydana gelebilir.
Üriner enfeksiyon çoğunlukla mesane ya da böbreklerde olur. Tedavi edilmezse, kalıcı tahribat verir. Genellikle idrar yaparken yanma, mesane üzerinde basınç, ateş, bel ağrısı olur.
Şiddetli bir üriner enfeksiyondan kuşkulanılıyorsa, kaynağını bulmak için testler yapılmalıdır. Kültür için idrar örneği alınır, böbrek filmi sistoskopi (sistoskop denilen bir aletle uretradan girerek mesaneyi görmek )gerekebilir. Üsteleyen bir enfeksiyonda, özellikle çocuklarda tam bir muayene önemlidir.
İdrar yolları enfeksiyonları için tipik olan, idrar etme sırasında yanma, mesanede basınç, ağrı, bel ağrısı gibi klinik belirtiler varsa, gantrisin gibi bir sulfamidle hemen tedaviye başlanır. Bununla birlikte, idrar kültürünün sonucu gelince, tedavi ona göre değiştirilebilir. Enfeksiyonu yapan mikrop başka bir antibiyotiğe karşı daha duyarlı ise o kullanılır. İdrar yolları enfeksiyonu için antibiyotik tedavisi sırasında, bir kadının sabah uyanmasından itibaren her saat başında bolca su içmelidir. Aynı zamanda, idrarı daha asitli yapıp mikroplar için daha elverişsiz kılmak için portakal suyu ve C vitamini de alınabilir.
Bir kadında üsteleyen idrar yolları enfeksiyonları varsa, bir ürolog tarafından dikkatli bir muayeneden geçirilmeli ve idrar yollarında, böbreklerde ciddi bir bozukluk bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.
Son Yorumlar