Katarakt, göz içerisinde saydam olan merceğin saydamlığını kaybetmesi ve bulanıklaşmaya başlaması ile oluşur. Bu bulanıklaşma, retinaya ulaşan ve görüşü etkileyen ışık miktarını sınırlar.
Katarakt genellikle yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkar, ancak başka nedenler de vardır. Nadir durumlarda, bir kişi kataraktlı bile doğabilir. Katarakt, yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir. Erken evrelerde herhangi bir belirti göstermeyebilirler. Bununla birlikte, cerrahi tedavi olmadan katarakt daha da kötüleşecek ve sonunda tam körlüğe yol açacaktır.
İlk başta, kataraktınız olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak zamanla katarakt görüşünüzü bulanık, puslu veya daha az renkli hale getirebilir. Diğer günlük aktiviteleri okumakta veya yapmakta zorluk çekebilirsiniz.
Genellikle 55 yaş üzerinde sık görülmekle birlikte, 65-75 yaş aralığında olan bireylerin nerdeyse %50 sinde katarakt görülür.
KATARAKT ÇEŞİTLERİ
Yaşa bağlı katarakt: Kataraktların çoğu yaşlanma ile ilgilidir. Gençken, gözünüzdeki lens açıktır. 40 yaş civarında, göz merceğindeki proteinler parçalanmaya ve bir araya toplanmaya başlar. Bu küme, lensinizde bulutlu bir alan oluşturur.
Konjenital katarakt: Bazı bebekler katarakt ile doğarlar. Bazı çocuklar onları çocuklukta, genellikle her iki gözünde de geliştirir. Bazı konjenital kataraktlar görme yeteneğini etkilemez, ancak diğerleri yapar ve alınması gerekir.
İkincil katarakt: İkincil katarakt genellikle vücuttaki başka bir hastalıktan (şeker hastalığı gibi) kaynaklanır. İkincil katarakt da steroid kullanımına bağlanmıştır.
Travmatik katarakt: Bir veya iki gözün yaralanması, travmatik bir katarakt geliştirmenize neden olabilir. Bu, kazadan hemen sonra veya birkaç yıl sonra olabilir.
KATARAKT BELİRTİLERİ
- Görüşün bulanıklaşması
- Renklerin olduğundan soluk görünmesi
- Geceleri iyi görememe
- Lambaların güneş ışığı veya far ışığının çok parlak görünmesi
- Işık kaynaklarının etrafında hale görmek
- Çift görmek (bu bazen katarakt büyüdükçe kaybolur)
Bu belirtiler başka göz problemlerinin de işareti olabilir. Bu sorunlardan herhangi birine sahipseniz mutlaka göz doktorunuzla konuşun.
KATARAKT HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRAN ETKENLER
- Yaşlanma, Şeker hastalığı, Sigara içmek, Göz yaralanması, Enflamasyon
- Güneşten gelen UV ışınlarına uzun süre maruz kalma
- İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma
- Kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı
- Önceki göz ameliyatlarının etkileri
KATARAKT NASIL ÖNLENEBİLİR YA DA GECİKTİRİLEBİLİR?
- Gözlerinizi korumak ve kataraktı geciktirmek için adımlar atabilirsiniz.
- Güneşi engellemek için güneş gözlüğü ve siperliği olan bir şapka kullanmak.
- Sigarayı bırakmak.
- Sağlıklı beslenmek. Bol miktarda meyve ve sebze yiyin – özellikle ıspanak, lahana ve karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler.
- Düzenli göz muayenesi yaptırın. 60 yaşında veya daha büyükseniz, en az 2 yılda bir geniş göz muayenesi yaptırın.
KATARAKT NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Tam bir tıbbi öykü ve göz muayenesine ek olarak, katarakt teşhisine yönelik testler şunları içerebilir:
Görme keskinliği testi: Birçok mesafede görme yeteneğini ölçen ortak göz çizelgesi testi.
Göz bebeği büyütmesi: Göz retinasının yakından incelenmesini sağlamak için göz bebeği damlalarla genişletilir.
KATARAKT’IN TEDAVİSİ
Katarakttan kurtulmanın tek yolu ameliyattır, ancak hemen ameliyat olmanız gerekmeyebilir.
Evde Tedavi: Başlangıçta, kataraktınızı yönetmek için küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Şunlar gibi şeyler yapabilirsiniz:
- Evde veya işte daha parlak ışıklar kullanın.
- Parlama önleyici güneş gözlüğü kullanın.
- Okuma ve diğer etkinlikler için büyüteç kullanın.
Yeni gözlükler veya kontaklar: Yeni bir gözlük veya kontakt lens reçetesi, erken dönemde kataraktla daha iyi görmenize yardımcı olabilir.
Ameliyat: Kataraktlarınız okumak, araba kullanmak veya TV izlemek gibi günlük aktivitelerinizin önüne geçmeye başlarsa doktorunuz ameliyat önerebilir. Katarakt ameliyatı sırasında doktor, bulanık lensi çıkarır ve yerine yeni, yapay bir lens (göz içi lens veya GİL olarak da adlandırılır) koyar. Bu ameliyat çok güvenlidir ve ameliyat olan 10 kişiden 9’u daha sonra daha iyi görebilir.
Son Yorumlar