Bu alanda yapılan yeni bir çalışma doğurganlık yıllarında östrojene maruz kalan kadınların daha uzun süre depresyona maruz kalabileceğini ortaya koyuyor. Önceki yıllarda yapılan araştırmalar, üreme hormonlarının kadınlarda depresyon riskinde rol oynadığı ortaya çıkarılmıştı, ancak hormon dalgalanmalarının tüm kadınların yaşadığı normal bir durum olduğu ileri sürülmüştü. Bu nedenle araştırmacılar, hormonların depresyonla nasıl bağlantılı olabileceğini anlamaya çalışıyorlardı. Araştırmacılar östradiol üzerinde yoğunlaştı. Bu, kadının 18-45 yaş aralığında üremeye yatkın olduğu dönemlerde östrojenin ana formu olan östradiol üzerine yoğunlaştılar. Östradiol, depresyonla yakından alakalı olan bir beyin kimyasalının serotonin düzeyini etkilemektedir. Araştırmacılar, östradiole maruz kalma süresini artıracak faktörleri incelediler. İlk menstrüelde bir kadının yaşamı boyunca kaç adet menstrüel döngüsüne sahip olduklarını belirlediler. Araştırma 1300 den fazla kadın üzerinde yapıldı.
Araştırmacılar, doğum kontrolünün daha uzun süre kullanımının depresyon riskini azalttığını buldular ancak gebeliklerin sayısı ile alakalı olarak veya emzirme döneminde depresyon görülme oranının etkisi olmadığını buldular. Kadınların, hormon değişiklikleri yüzünden menopoz sırasında ve sonrasında depresif belirtilere karşı daha savunmasız olduğu ortaya çıktı. Erken menopoza giren kadınlarda depresyon için daha yüksek bir risk oluştuğu da ortaya çıktı.
Kadınlarda depresyon belirtileri
Kadınlarda depresyon belirtileri olarak, ruh hali değişimleri, cinsel soğukluk, kilo verme veya alma, çabuk yorulma, ruhsal olarak mutsuz hissetme, uzun süre üzgün olma gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Sonuç olarak hormonların dengelerinin değişmesi kadınlarda depresyonu tetikliyor. Östrojen Kadınlarda Depresyona Neden Oluyor…
Kadınlarda Östrojen Hormonu yükselirse;
- Yumurtalık faaliyetleri bozulmaktadır
- Kalçalarda yağ brikimi başlar
- Kanser yapıcı hücrelere tetiklenir
- Yağ oranı tüm vücutta artar
- Karaciğer yağlanması olur
- Vücutta ödem –su toplama ortaya çıkar
- Bacak damarlarında tıkanmalar olabilir
- Varis gelişebilir
- Safra kesesi taş oluşumu gerçekleşebilir
Kadınlarda Östrojen Hormonu azalırsa;
1-İYE idrar yolları enfeksiyonları gelişebilir
2-Kalp damar hastalıkları ortaya çıkabilir
3-Kalp krizi riski artabilir
4- Kemik erimesi gelişebilir
5-Depresyon tetiklenir; duygu değişimleri, ateş basması halsizlik iştahsızlık ya da aşırı iştah gelişebilir.
Kadınlarda Östrojen Hormonu değişimleri 45 yaş öncesinde gerçekleşirse, kadınlarda erken dönemde menopoz ortaya çıkabilir. Kadının üreme yeteneğini kaybettiği dönemdir bu… Bu durum bile başlı başına depresyonu tetiklemeye yeterlidir.
Son Yorumlar