SIRT AĞRISI SEBEPLERİ VE TEDAVİ YOLLARI

SIRT AĞRISI SEBEPLERİ VE TEDAVİ YOLLARI

Sırt ağrısı, en yaygın tıbbi sorunlardan biridir. Donuk, sürekli bir ağrıdan ani, keskin bir ağrıya kadar değişebilir. Bazen  bir kaza, düşme veya ağır bir şey kaldırmaya aniden ortaya çıkan veya yaşa bağlı omurgadaki dejeneratif değişikliklerden dolayı yavaş yavaş gelişebilir. Bazı durumlarda, inflamatuar bozukluklar veya diğer tıbbi durumlar sırt ağrısına neden olur.

SIRT AĞRISI SEBEPLERİ

Sırt ağrısı birçok farklı hastalık ve durumun belirtisi olabilir. Ağrının ana nedeni sırtın kendisinde veya vücudun başka bir bölümündeki bir sorun olabilir. Çoğu durumda, doktorlar ağrı için bir neden bulamazlar. Bununla birlikte sırt ağrısının olası sebepleri şunlardır:

  • Sırt burkulması veya zorlanma dahil olmak üzere sırt kaslarını içeren stres veya yaralanma; obezitenin neden olduğu sırt kaslarının kronik aşırı yüklenmesi; ve ağırlık kaldırma veya hamilelik gibi olağandışı streslerin neden olduğu sırt kaslarının kısa süreli aşırı yüklenmesi
  • Çıkıntılı bir diskin (omurlar arasında lifli bir yastık) veya Spinal Stenozun (omurilik kanalının daralması) neden olduğu sinir yaralanması dahil olmak üzere omurilik sinirlerini içeren hastalık veya yaralanma
  • Bir kaza sonucu veya kemik inceltici hastalık Osteoporozunun bir sonucu olarak meydana gelen kırık dahil olmak üzere, omurga kemiklerini (omurları) içeren hastalık veya yaralanma
  • Dejeneratif artrit, yaş, yaralanma ve genetik yatkınlıkla ilgili olabilecek bir “aşınma ve yıpranma” süreci.
  • Böbrek taşları veya böbrek enfeksiyonu (Piyelonefrit).

Daha az görülen sebepler arasında şunlar yer alır:

  • Disk alanı, kemik (Osteomiyelit), karın, pelvis veya kan dolaşımında olabilen enfeksiyon.
  • Ankilozan spondilit ve ilgili durumlar dahil olmak üzere inflamatuar Artrit
  • Vücudun başka bir yerinden omurgaya yayılmış (metastaz yapmış) bir omurilik tümörü veya kanser

Sırt ağrısının hangi sebeple kaynaklandığı anlamak için dikkat etmeniz gereken diğer belirtiler şunlar olabilir:

  • Fibromiyalji : Sırt ağrısına ek olarak, genellikle gövde, boyun, omuzlar, dizler ve dirseklerde başka ağrı ve sertlik alanları vardır. Ağrı, genel bir ağrı veya kemiren bir ağrı olabilir ve sertlik genellikle sabahları daha kötüdür. İnsanlar genellikle anormal derecede yorgun hissetmekten, özellikle de yorgun uyanmaktan şikayet ederler ve hassas noktalar adı verilen dokunması acı veren belirli bölgeleri vardır.
  • Sırt burkulması veya zorlanma: Sırt ağrısı tipik olarak ağır efor veya bükülmeyi gerektiren bir aktiviteden sonraki gün başlar. Sırt, kalça ve uyluk kasları genellikle ağrılı ve serttir. Sırt, dokunulduğunda veya basıldığında ağrıyan bölgelere sahip olabilir.
  • Osteoporoz:  Bu yaygın durum, kolayca kırılan inceltilmiş, zayıflamış kemiklerle karakterizedir. En sık Postmenopozal kadınlarda görülür. Omurlar kırık nedeniyle sıkıştığında, sırt ağrısı ile birlikte duruş öne eğilebilir veya kamburlaşabilir. Osteoporoz, kemik kırılmadığı sürece ağrılı değildir.
  • Spinal stenoz: Ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlük sırt ve bacakları etkiler. Semptomlar ayaktayken veya yürürken daha da kötüleşir, ancak oturarak veya öne eğilerek rahatlar.
  • Omurganın dejeneratif artriti:  Sırt ağrısı ile birlikte, genellikle uzun yıllar boyunca gelişen sertlik ve eğilme zorluğu vardır.
  • Ankilozan spondilit ve ilgili durumlar dahil olmak üzere inflamatuar artrit: Bu bozukluklarda, sırtta, kalçada veya her ikisinde sabah tutukluğu ile birlikte bel ağrısı vardır. Bu durumdaki sırt ağrısı egzersizle düzelme eğilimindedir. Diğer özellikler, sırt ağrısına neden olan spesifik bozukluğa bağlı olarak sedef hastalığı, göz ağrısı ve kızarıklık veya ishali içerebilir. Bu hastalık grubu, sırt ağrısının nispeten nadir bir nedenidir.
  • Omurga kemiklerinde veya yakın yapılarda kanser: Sırt ağrısı tutarlıdır ve uzanırken daha da kötüleşebilir. Bacaklarda kötüleşmeye devam eden uyuşma, güçsüzlük veya karıncalanma. Kanser, mesaneyi ve bağırsağı kontrol eden omurilik sinirlerine yayılırsa, bağırsak veya mesane inkontinansı (kontrol kaybı) olabilir.
  • Çıkıntılı disk: Belirgin disk hastalığı olan kişilerin bazen bellerinde şiddetli ağrı olur. Bir disk bir siniri sıkıştırırsa, ağrı bir bacağa yayılabilir. Eğilme veya bükülme sırasında ağrı daha da kötüleşir.
  • Piyelonefrit: Böbrek enfeksiyonu olan kişilerde tipik olarak sırttaki kaburgaların hemen altında ani, yoğun ağrı gelişir ve bu ağrı yanlardan alt karına veya bazen kasıklara kadar inebilir. Ayrıca yüksek ateş, titreme, mide bulantısı ve kusma olabilir. İdrar bulanık, kanlı veya alışılmadık derecede güçlü veya kötü kokulu olabilir. Normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacı veya idrar yaparken ağrı veya rahatsızlık gibi mesane ile ilgili ek semptomlar olabilir.

SIRT AĞRISI TEŞHİSİ

Doktora gittiğinizde semptomlar hakkında detaylı sorular sorduktan ve fizik muayene yaptıktan sonra sırt ağrısını teşhis edebilecektir.

Aşağıdaki durumlarda bir görüntüleme taraması ve diğer testler gerekebilir:

  • Sırt ağrısı bir yaralanmadan kaynaklanıyor gibi görünüyorsa
  • Tedavi gerektiren altta yatan sebeplerden şüpheleniliyorsa
  • Ağrı uzun bir süre devam ediyorsa

Bu durumlarda şu testler istenebilir:

X-ışınları kemiklerin hizasını gösterebilir ve artrit veya kırık kemik belirtilerini tespit edebilir, ancak kaslarda, omurilikte, sinirlerde veya disklerde hasarı ortaya çıkarmayabilir.

MRI veya BT taramaları, fıtıklaşmış diskleri veya doku, tendonlar, sinirler, bağlar, kan damarları, kaslar ve kemiklerle ilgili sorunları ortaya çıkarabilir.

Kemik taramaları, osteoporozun neden olduğu kemik tümörlerini veya kompresyon kırıklarını tespit edebilir. Bir damara radyoaktif bir madde veya izleyici enjekte edilir. İzleyici kemiklerde toplanır ve doktorun özel bir kamera yardımıyla kemik sorunlarını tespit etmesine yardımcı olur.

Elektromiyografi veya EMG, sinirlerin kaslara tepki olarak ürettiği elektriksel uyarıları ölçer. Bu, fıtıklaşmış bir disk veya spinal stenoz ile ortaya çıkabilecek sinir sıkışmasını doğrulayabilir.

SIRT AĞRISI TEDAVİSİ

Sırt ağrısı ataklarının çoğu ciddi değildir ve aşağıdakilerle tedavi edilebilir:

  • Sınırlı yatak istirahati (en fazla iki gün)
  • Ağrı ve iltihaplanma için aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin ve diğerleri) veya naproksen (Aleve, Naprosyn) gibi ağrı veya oral anti-inflamatuar ilaçlar için asetaminofen (Tylenol ve diğerleri)
  • Gerekirse kısa süreli kas gevşeticiler veya reçeteli ağrı kesiciler
  • Sıcak veya soğuk kompresler
  • Sırt ağrısı olan kişiler yavaş yavaş normal aktivitelerine dönmeye ve geçici olarak ağır kaldırmaktan, uzun süre oturmaktan veya ani eğilme veya bükülmelerden kaçınmaya teşvik edilir.
  • Sırt ağrısından kurtuluyorsanız, doktorunuz semptomlarınızın kaybolduğunu ve tüm normal faaliyetlerinize güvenle devam edebileceğinizi doğrulamak için yaklaşık iki hafta içinde bir takip ziyareti için ofisini aramanızı veya ofisine geri dönmenizi isteyebilir.
  • Sırt ağrınız omurların veya omurilik sinirlerinin daha ciddi bozukluklarıyla ilgiliyse veya birkaç hafta içinde düzelmediyse, ağrı uzmanı, ortopedi cerrahı (uzmanlık konusunda uzmanlaşmış bir doktor) gibi bir uzmana sevk edilebilirsiniz. kemik hastalıklarında), bir nörolog (sinir ve beyin hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir doktor) veya bir romatolog (bir artrit uzmanı).

SIRT AĞRISI İÇİN EVDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Isı ve buz tedavisi

Buz paketleri rahatsızlığı giderebilir ve kısa süreli sırt ağrısı evrelerinde Güvenilir Kaynak’ın iltihabı azaltmasına yardımcı olabilir. Notlar: Buzu doğrudan cildinize uygulamayın. Cildinize zarar vermemek için ince bir havlu veya gazlı bezle sarın.

Sıcak kompresler, iltihaplanma azaldığında ağrıyı da hafifletebilir. Sıcak ve soğuk arasında geçiş yapmayı düşünün.

Egzersizler, duruşu iyileştirmek ve merkez kaslar olarak adlandırılan sırt ve karın kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizler, üzerinde önemle düşünülmesi gereken bir tedavi seçeneğidir.

Bu tedavi genellikle şunları içerir:

  • Duruş geliştirmek
  • Uygun kaldırma tekniklerini kullanmak
  • Çekirdek kasları güçlendirmek
  • Esnekliği artırmak için kasları germek

Bir fizyoterapist size bu tür egzersizleri evde nasıl yapacağınızı öğretebilir.

Uçucu yağlar, mesela kapsaisin ile yapılan uçucu yağ veya merhemlerin ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Kapsaisin, biberleri sıcak yapan bileşendir. Bu bileşenler, etkilenen bölgedeki sinirleri duyarsızlaştırabilir ve hissettiğiniz ağrıyı azaltabilir.

Ev ilaçları sırt ağrısını azaltmada oldukça etkili olabilir. Bunları nasıl kullanacağınız ve nasıl çalıştıkları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Benzer Yazılar
Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir