Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adı verilen bir proteinin bağışıklık sisteminde bazı reaksiyonlara yol açmasıyla gelişen bir hastalık çeşididir.
Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın çok göze çarpan belirtileri olmamakla birlikte özellikle şişkinlik, ishal, gaz, karın ağrısı, aşırı demir eksikliğine bağlı kansızlık, kilo kaybı, boy kısalığı, adet düzensizliği, tekrarlayan düşükler, kemik ağrısı, kas krampları gibi birçok belirtisi bulunmaktadır.
Çölyak Hastalığı En Çok Kimlerde Görülür?
Bu hastalık her yaşta ortaya çıkabileceği gibi, özellikle (6-12) yaş arasındaki çocuklarda sıkça rastlanmaktadır.
Çölyak Hastalığının Tanısı Nasıl Koyulur?
Bu hastalığın tanısı koyulurken öncelikle hastaya ince bağırsak biyopsisi yapılır. Daha sonra bazı kan testleri yapılır. Bu yolla kandaki glütene karşı antikor seviyesi ölçülür. Eğer bu seviye normalin üzerindeyse bu kişilere çölyak teşhisi koyulur.
Çölyak Hastalığı Kaça Ayrılır?
Çölyak hastalığı genel olarak semptomatik çölyak hastalığı, sessiz çölyak hastalığı ve latent çölyak hastalığı olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Çölyak Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Çölyak hastalığının en bilinen nedenleri şunlardır. Bebeklik döneminde annenin çocuğuna anne sütü vermemesi ya da verememesi, anne sütünün yetmediği durumlarda verilen ek gıdaların türü, çeşitli tahıl tipleri ve bilinçsizce kullanılan antibiyotikler bu hastalığa neden olmaktadır.
Çölyak Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalığın tedavisi ancak glütensiz bir diyetle mümkündür. Uzman diyetisyenler tarafından hastaya özel hazırlanan sıkı bir diyetle bu hastalığı yenmek mümkündür. Ancak diyetin bozulması ya da diyet yapmanın bırakılması gibi durumlarda, vücut farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu sebeple yapılan diyetlere uyulması ve düzenli bir şekilde devam ettirilmesi gerekmektedir. Glütensiz diyet yaşam boyu sürdürülmelidir. Aksi halde vücutta daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir ve bu sorunlar vücuda zarar verebilir.
Çölyak Hastalığında Tüketilmemesi Gereken yiyecekler nelerdir?
Bu hastalığı ortaya çıkaran glüten maddesinin bulunduğu yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Özellikle buğday, arpa ve çavdar unundan elde edilen yiyecekler, çok fazla yağ içeren yiyecekler, makarna, bulgur gibi tahıllar, kek, pasta, çörek, puding, bisküvi, simit, kraker gibi yiyecekleri kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.
Çölyak Hastaları Özellikle Hangi Yiyecekleri Tüketmelidirler?
Bu hastalar özellikle meyve ve sebze tüketmelidirler. Çünkü meyve ve sebzeler son derece sağlıklı yiyeceklerdir. Kişi glütenli yiyeceklerden alamadığı besin ve vitaminleri sebze ve meyvelerden alabilmektedir. Bu kişiler mısır, patates, pirinç gibi yiyecekleri tüketebilirler.
Hastalara Özel Glütensiz Ürünler Üretilmekte midir?
Bu ürünler Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı’nın izniyle üretilmekte ve belirli kriterler karşılığında devlet tarafından hastaya glütensiz gıda yardımı yapılmaktadır. Glütensiz bir şekilde üretilen ürünler marketlerde ve eczanelerde satılmaktadır. Bu ürünlerin fiyatları normal ürünlere göre pahalıdır.
Çölyak Hastalığının Oluşmasında Hangi Faktörler Etkilidir?
Bu hastalığın oluşmasındaki sebepler tam olarak bilinmemekle birlikte özellikle kalıtımsal ve çevresel faktörler sebebiyle oluştuğu tahmin edilmektedir.
Son Yorumlar