Yaşlılık dönemi diye adlandırdığımız 75 yaş üzerinde sıklıkla görülen, alzheimer ve damarsal demans olmak üzere ikiye ayrılan bunama hastalığı beyin hücrelerinin normalden fazla bir şekilde kayba uğraması sonucu ortaya çıkar. Genellikle erkeklerde görülen demans hastalığı 85 yaş üzerinde her 2 insandan birinde görülüyor. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde uzayan ortalama ömür süresi nedeniyle demans hastalığı görülme oranında da artış olmuştur.
Günlük hayatın stresi ve yoğunluğu nedeniyle sıklıkla unutkanlık yaşansa da bu unutkanlık süreci herhangi bir hücre kaybı nedeniyle değil, gündelik yaşamın yorgunluğu ve vitamin eksikliği ile alakalıdır. Bu tarz unutkanlıklar uzun süre kalıcı olmayıp kısa sürede geçen tarzda unutkanlıklardır. Fakat Demans hastalığı ilerleyen yaşın etkisiyle beyin hücrelerinde yaşanan kayıp nedeniyle ortaya çıkar ve ne yazık ki herhangi bir tedavisi yoktur. Sadece sürecin daha yavaş işlemesi için ilaç takviyesi yapılabiliyor. Halk arasında bunama hastalığı olarak bilinen demans hastalığında belirtiler görüldükten yaklaşık 8-9 yıl sonra genellikle ölüm gerçekleşir.
Demans hastalığı sadece hatırlamama olarak etkisini göstermez, konuşma ve düşünme yetisinin de kaybolmasına neden olur.
Demans Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?
- Tanıdığı kişilerin isimlerini ve yaşanan olayları hatırlayamama
- Konuşurken kelime seçmede zorluk yaşama
- Eşyalarını yerlerini karıştırma ve aldığı bir eşyayı yanlış yere koyma
- Kendi yaptığı hataları kabullenememe ve başkalarını suçlama
- Pratik düşünememe
- Karar vermede tereddütte kalma ve karar verememe
Hastalığın ilerleyen evresinde;
- Kıyafetlerini değiştirememe
- Yemek yeme, su içme, tuvalete gitme gibi gündelik ihtiyaçları karşılayamama
- Konuşmada bozukluk ve azalma
Demans Hastalığının Nedenleri Nelerdir ?
Hastalık ilerleyen yaşın etkisiyle beyin hücrelerindeki hasar ve kayıp nedeniyle ortaya çıksa da her yaşlı insanda demans hastalığı görülmez. Ailesinde demans hastası olan kişilerde görülme riski daha fazladır. Sigara ve alkol kullanımı, aşırı kilolu olma gibi fiziksel etkenler de demans hastalığının tetiklenmesinde rol oynayabilir.
Son Yorumlar